С началото на лятната офанзива Русия разгръща новите смъртоносни „плаващи бомби“

ZeroHedge

от Лазар Лазаров

През последните два месеца Русия все по-често използва ново оръжие (преоборудвано със стари оръжия), което се оказва изключително ефективно, след като руските сили в Украйна засилват това, което изглежда е началото на дългоочакваната лятна офанзива, пише ZeroHedge.

Наричани „плаващи бомби“, те всъщност са бомби FAB от съветската епоха, модернизирани с технология за плаване и елементарно лазерно/GPS насочване. FAB могат да тежат до 6600 кг и имат смъртоносен радиус на осколките от поне 200 метра.

Отбелязва се, че плаващите бомби се изстрелват от руски въздушни средства на голямо разстояние от украинските противовъздушни позиции и оръжията „плават“ на разстояние до 40 мили (64 км) до целите на фронтовата линия с относителна точност. Разходите за преоборудване на бомбите FAB са много по-евтини от изграждането на съвременни лазерно управляеми оръжия като ATACMS.

Както пише ZeroHedge, бомбите дават възможност на Русия да оказва въздушна подкрепа на нападателните войски, без да поставя самолети на пътя на ракетите на НАТО. Това означава, че те са идеалното оръжие, което може да даде възможност за нови руски настъпателни действия. Европейските тактици наричат плаващите бомби „оръжия-чудо“.

Има сведения, че най-новата версия на плаващата бомба, наречена „FAB 3000“, вече се използва на фронта. Бомбите са толкова големи,

че не изискват пряко попадение в целта, за да нанесат големи щети, добавя изданието.

За украинците е незаконно да публикуват в социалните медии видеоматериали с щети, причинени от руски удари, освен ако не са одобрени от правителството. Въпреки това има достатъчно доказателства за щети, причинени от FAB, за да се докаже, че те се използват в голям брой в градове като Харков. На 23 юни украинските медии признаха, че най-малко 35 плаващи бомби са ударили Харков за един ден, като вероятно са подготвили района за бъдеща офанзива.

Увеличаването на употребата на тези оръжия съвпадна с повишената активност на Русия на изток в десетки точки по протежение на фронта, което показва, че са започнали по-мащабни настъпателни действия.

 

Докато силите на Русия остават в обсега, защитен от плаващи бомби и артилерия, украинците са в явно неравностойно положение, завършва ZeroHedge.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!