Земеделците договориха: Без слънчоглед от Украйна. Денков: Всичко минава контрол

България няма да внася слънчоглед от Украйна. Това заяви министър-председателят Николай Денков след срещата между властта и протестиращите земеделци, предаде“Фокус“.

„След малко ми предстои разговор с премиера на Украйна, в който ще обясня, че в дискусиите днес сме обсъдили, че ще има определена квота за Украйна и тази квота ще бъде разрешена за внос, след като се уточни колко е голяма. В близкия период ние няма да позволим внос на слънчоглед от Украйна“, заяви Денков.

По отношение на останалите продукти премиерът заяви, че преговорите между Европейската комисия и Украйна продължават за това дали могат да се включат и други продукти, както са посочени в исканията на протестиращите.

„Не знам какъв ще бъде изходът от преговорите, но ние ще направим всичко възможно те да бъдат включени. Ако не, тогава на двустранна основа ще преговаряме с Украйна“, каза премиерът.

Той отново увери, че до този момент не е имало нито един украински продукт, който да е бил с лошо качество. Денков бе категоричен обаче, че ако има такива, те ще бъдат върнати обратно.

Властта е поела ангажимент да изплати обещаните обезщетения на земеделците до края на месец септември. След като бъдат събрани всички заявки, ще бъде изчислена общата сума, която трябва да бъде изплатена.

Илия Проданов, който подаде оставката си като съветник на министъра на земеделието, заяви, че тепърва ще споделят резултатите от разговорите на протестиращите. Той каза обаче, че не е гаранция, че протестите ще спрат.

Други новини

© 2023 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

Този уеб сайт използва „бисквитки“ и други подобни инструменти, за показване съдържанието на сайта и подобряване на потребителското изживяване.. Приемам Прочети повече