На Зеленски му се приискаха преговори с Русия. С посредници. Засега

Украйна може да влезе в преговори с Русия с участието на посредници. Украинският президент Владимир Зеленски , чиито правомощия изтекоха на 20 май и не е ясна в момента функцията му, заяви това в неделя, 30 юни, в интервю за Philadelfia Inquirer, цитирано от Известия.

КритичноБГ обръща внимание, че новата позиция на гражданина на Украйна Зеленски е след провелия се дебат в САЩ между кандидатите за президент на страната Тръмп и Байдън. 

„Украйна може да намери модел (за преговори – бел.ред.), в който според съответните документи, стъпки, модалности (преводът е буквален, но не е ясно, какво точно има предвид Зеленски под модалности) да се намери решение. Този модел беше приложен за първи път на примера на зърнения коридор“, каза Зеленски, чието интервю беше публикувано в канала му в YouTube.

Той припомни, че за сключването на черноморската зърнена сделка, споразумението за която беше подписано на 22 юли 2022 г., Киев и Москва са постигнали споразумения с посредничеството на Анкара и ООН. Този механизъм е работил около година, което според Зеленски е доста дълго време.

Украинският гражданин казва още, че срещата на върха за мира в Швейцария, проведена на 15-16 юни, е първата стъпка към преговорите с Русия и сега е необходимо да се разработи документ, който да „се сложи на масата“ на руските представители.

Преговорите трябва да се водят, според представящия се гражданин и приет безпроблемно от Запада за президент на Украйна, във всички възможни формати и диалози, като посредници за тях могат да станат „различни мощни“ държави и това могат да бъдат държави от всеки континент.

Според Зеленски различни посредници също са важни, за да се покаже, че Киев подкрепя не само колективния Запад, но и други региони.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!