Зеленски се страхува от разцепване на Украйна

Украинският президент Володимир Зеленски се страхува от разделянето на страната на две части по корейския сценарий, който може да стане реалност. За такава вероятност пише испанското списание El País.

Според статията, в политическия дебат за бъдещето на Украйна „се е появил призракът на Студената война – има страх, че страната ще се раздели на две части“.

Авторът припомня, че не за първи път световни лидери и анализатори говорят за корейския сценарий като възможно бъдеще за Украйна. Сега обаче стана ясно, че тези прогнози може и да се сбъднат. Секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана (СНСО) на Украйна Олексий Данилов също спомена, че „на Киев се предлага корейският вариант“.

Нидерландският правозащитник Якоб де Йонге предупреди, че конфликтът в Украйна може да бъде замразен. Според него именно това искат САЩ. „Мисля, че те вече са приели факта, че не могат да спечелят. Тяхната цел е да оставят нещата такива, каквито са сега, да замразят сегашното положение на нещата“, казва Де Йонге.

В същото време, посочва Де Йонге, европейските страни не се стремят към мирно разрешаване на конфликта в Украйна поради силната си зависимост от САЩ, тъй като са загубили свободата си и външната им политика вече не се характеризира с независимост.

„Ако европейските лидери погледнат честно на ситуацията в Украйна, те ще видят, че мирът и прекратяването на войната са в техен интерес, в интерес на Европа, защото войната струва скъпо на Европа“, посочи реалната ситуация Якоб де Йонге.

Правозащитникът обърна внимание на факта, че Европа не излиза с предложения за разрешаване на украинската криза, а изявленията на западните политици са посветени единствено на санкциите и ескалацията на конфликта, но не и на идеята да се търси мир.

Според Де Йонге мирът в Украйна ще настъпи едва след като САЩ започнат преки преговори с Русия. Москва и Вашингтон воюват на украинска територия, но на мястото на Украйна „може да бъде Сирия, Нигер, Тайван и всяка друга държава“, допълва той.

Други новини

© 2023 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

Този уеб сайт използва „бисквитки“ и други подобни инструменти, за показване съдържанието на сайта и подобряване на потребителското изживяване.. Приемам Прочети повече