Зеленски цъфна в класация „Най-влиятелните евреи“. Бил „блестящ модел за демокрация“

Владимир Зеленски, Украйна

Зеленски цъфна в класация „Най-влиятелните евреи“. Бил „блестящ модел за демокрация“

Украинският президент с изтекъл мандат на 20 май и не напълно ясни функции в момента от правна гледна точка Владимир Зеленски, се появи в класацията „50-те най-влиятелни евреи“ на The Jerusalem post. Той попада под №22 със заглавието:

Володимир Зеленски: Президент от военно време и модел за демокрация
Украинският еврейски лидер Володимир Зеленски, на фона на инвазията на Русия, се превърна в блестящ модел за подражание за демокрация, който отеква в целия свят.

Не са много хората, които знаят, че Зеленски е евреин, но ето, че изданието услужливо информира света за този факт. Любопитното е, че в изданието попадат много американски политици. На престижното второ място е американския губернатор на щата Пенсилвания Джош Шапиро. На четвърто място е класиран Антъни Блинкен, който е на изключително високата позиция – държавен секретар на СЩ. Чак на пето място се нарежда израелският премиер Бенямин Нетаняху. В заглавието на публикацията за него пише:

№ 5: Бенямин Нетаняху: министър-председател, който се измъква от отговорност. В известен смисъл министър-председателят Бенямин Нетаняху – един от най-умните и способни лидери, които някога сме имали

Под 20-а позиция изданието класира и финансовата министърка на САЩ Джанет Йелън. Под 28-а виси портретът на Марк Зукърбърг. На 43-та позиция е съпругата на новия премиер на Обединеното кралство Виктория Стармър със заглавие: „Появата на еврейско лице на Даунинг стрийт 10“.

Но да се върнем на Владимир Зеленски. Ето какво пише изданието:

„След като отпадна от миналогодишния списък, украинският президент Володимир Зеленски, който беше начело на списъка през 2022 г., се завръща с гръм и трясък в тазгодишната класация на 50-те най-влиятелни евреи.

Владимир Зеленски, Украйна

Владимир Зеленски, Украйна

Включването му е признание за изключителното му непрекъснато лидерство по време на огромна национална криза. Като първи президент на Украйна от еврейски произход Зеленски се превърна в международен символ на устойчивост след руското нахлуване през февруари 2022 г., като опроверга очакванията с непоколебимата си позиция. Неговото минало на комик и актьор може първоначално да е предизвикало скептицизъм, но Зеленски се оказа смел военен лидер, олицетворяващ силата и решимостта на украинския народ.

Еврейската идентичност на Володимир Зеленски

Еврейската идентичност на Зеленски също играе значима роля в неговото лидерство. Той открито говори за своето наследство, като обръща внимание на личните преживявания на семейството си по време на Холокоста, подчертавайки значението на позицията му на президент евреин в страна, исторически белязана от антисемитизъм.

Лидерството му надхвърля границите на националната политика, свързвайки се с глобалните еврейски общности, които виждат в него фар на надежда в лицето на потисничеството.

През изминалата година се наблюдаваха и значителни промени във военната политика. Съединените щати направиха значителна промяна в позицията си по отношение на използването от страна на Украйна на оръжия, доставени от Запада, за атакуване на цели на територията на Русия. На фона на опасенията за способността на Украйна да се защитава Вашингтон облекчи ограниченията и новата позиция позволи на Киев да използва западни оръжия за по-експанзивни операции, включително удари в руските граници, за да се насочи към ключова военна и логистична инфраструктура.

Украинската армия печели

Украински войници се предават в плен

Украински войници се предават в плен

Друго запомнящо се събитие от войната се случи през август, когато въоръжените сили на Украйна започнаха трансгранична офанзива в Курска област на Русия, ангажирайки руски военни и гранични сили. Това бележи първото чуждестранно военно нахлуване в Русия след нацистите през Втората световна война. Оценките показват, че продължаващата битка е довела до над 15 000 руски жертви, а разширяването на войната на руска територия значително е намалило общественото мнение към войната.

В допълнение към политическите му постижения, ролята на Зеленски като защитник на демокрацията отеква в целия свят.

Той ефективно представи борбата на своята нация за свобода и суверенитет, събирайки подкрепа от световните лидери, както и от широката общественост, в защита на Украйна. Правейки това, Зеленски не просто оформя бъдещето на страната си; той оставя трайно влияние на световната сцена. Неговата смелост и почтеност служат като вдъхновение.

Дарение

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!