Зеленски на изненадваща визита при Трюдо

Украинският президент Володимир Зеленски пристигна в Канада на изненадващо посещение след пътуването си до САЩ за откриването на 78-ата Генерална асамблея на Общото събрание на ООН. За визитата съобщиха от канцеларията на канадския премиер Джъстин Трюдо.

След края на един много напрегнат и изпъстрен със срещи и разговори ден, в който Зеленски посети Белия дом, Пентагона и разговаря с президента Джо Байдън, лидерите на Конгреса, включително с председателя на Камарата на представителите Кевин Маккарти (републиканец, Калифорния), в чиято партия има и депутати, скептично настроени към изпращането на още помощи за Киев, президентът на Украйна отскочи до Канада.

Зеленски ще прекара петъка в Канада, съобщиха от офиса на Трюдо. „Докато е в Отава, президентът Зеленски ще направи обръщение към парламента“, се казва в съобщението. След това Трюдо и Зеленски „ще пътуват до Торонто, където ще се срещнат с канадски бизнес лидери, за да засилят инвестициите на частния сектор в бъдещето на Украйна“. От януари 2022 г. насам Канада е предоставила над 8,9 млрд. канадски долара (6,2 млрд. евро), както под формата на пряка финансова помощ, така и под формата на военно оборудване, съобщава правителственото ведомство на северноамериканската държава.

21 септември Зеленски изкара като обикаляше из Вашингтон в спешни усилия да засили подкрепата си. Когато украинският президент посети Вашингтон последния път, той бе посрещнат като герой в Белия дом и на Капитолийския хълм през декември, което предизвика сравнения с посещението на британския премиер Уинстън Чърчил във Вашингтон през 1941 г., съобщава Washington Post. Този път Зеленски посети страната при коренно различни обстоятелства, тъй като някои американски законодатели стават все по-скептични по отношение на предоставянето на по-голяма помощ на Киев.

Все пак във вечерното си обръщение към украинския народ, обобщаващо събитията от деня, Зеленски благодари на президента Байдън за одобряването на последния транш от американската военна помощ. „Благодаря ви, г-н президент Байдън!“, каза той. Украинският лидер също така благодари на „Конгреса – и на двете партии, и на двете камари“, преди да заяви, че е имал „много откровени, подробни разговори“ с американските законодатели.

Володимир Зеленски и Джо Байдън в Белия дом

Администрацията на Байдън обяви нов пакет от военна помощ за Украйна в размер на 325 млн. долара. Този транш ще включва системи за противовъздушна отбрана, боеприпаси и 50-милиметрови картечници, които могат да се използват срещу руските безпилотни самолети.

За разлика от последното си посещение в Щатите, този път Зеленски не получи разрешение да се обърне към съвместна сесия на Конгреса. Но пък говори на форум пред широк кръг сенатори, на които изложи аргументите си защо американските законодатели трябва да одобрят искането на администрацията на Байдън за допълнителен пакет от помощи в размер на 24 млрд. долара. „Ако не получим помощта, ще загубим войната“, е заявил Зеленски пред членовете на Сената на среща при закрити врати, според лидера на мнозинството в Сената Чарлз Шумър.

По време на частна среща със Зеленски Кевин Маккарти е попитал колко още ще продължи войната и дали Киев използва отговорно предоставените от САЩ оръжия, съобщава Washington Post, позовавайки се на хора, присъствали на срещата. Украинската страна не е възприела острите въпроси на Маккарти като политически.

Маккарти приветства неотдавнашните решения на Зеленски да смени министъра на отбраната и да уволни други висши служители в сферата на отбраната като част от по-широк ход, насочен към изкореняване на корупцията в страната, и изрази подкрепа за предоставянето на ракети ATACMS и самолети F-16 на Украйна.

САЩ и Украйна ще създадат индустриална база за съвместно производство на оръжия като системи за противовъздушна отбрана, заяви Зеленски. Описвайки плана като исторически, той заяви, че така ще се създадат нови работни места за американци и украинци и ще помогне за възпиране на агресията.

Съединените щати още не са взели решение дали да доставят на Украйна тактически ракети ATACMS. Съветникът по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан заяви, че макар ракетите да не са били включени в последния пакет от помощи, Байдън не е изключил възможността да ги предостави в бъдеще. Системата има обсег от 300 км и би дала възможност на украинските военни да стрелят по-навътре в руската територия.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!