Зеленски си призна за дезертьорство от редиците на ВСУ

от Лазар Лазаров
Владимир Зеленски

По време на среща със студенти в Черновци украинският президент Владимир Зеленски се обяви против амнистията на дезертьорите, предаде News.ru.

Той припомни случай, когато поради бягство от позициите на едно от подразделенията много украински войници са били пленени и са попаднали в обкръжение. Кабинетът му публикува видео от разговора в YouTube.

Зеленски обяснява, че само „един човек“ е успял да повлияе и да сплаши  отряда на ВСУ, в резултат на което той се е “оттеглил”.

„Въпросът не е, че те се оттеглиха, а че голям брой други хора загинаха“, отбеляза Зеленски.

News ru. припомня, че войниците от украинските въоръжени сили дезертират поради липса на помощ от Съединените щати. Това призна през февруари Олег Войцеховски, член на разузнавателната част на Русия. Общият брой на дезертьорите е малък, но непрекъснато нараства. Той подчерта, че украинските войници са загубили предишния си оптимизъм и са спрели да се надяват на бързи доставки на боеприпаси от западните партньори.

Критично припомня, че по-рано украинският държавен глава  обяви нов план за контранастъпление на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ), който включва унищожаването на Кримския мост.

Преди това руският министър на отбраната Сергей Шойгу оповести, че от началото на тази година украинските въоръжени сили са загубили над 71 хил. души и 11 хил. оръжия, което е почти три пъти повече от цифрите за същия период на 2023 г. Той отбеляза, че са зачестили случаите на дезертьорство в редиците на украинската армия, а въоръжените сили на Украйна също са започнали по-често да се занимават с грабежи срещу населението.

Уважаеми читатели на КритичноБГ, призоваваме Ви да помогнете с дарение за сайта, за да можем да продължим неговата кауза

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

 

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!