Зеленски си прибра командирите на Азов от Турция. СНИМКА

Петима командири на батальон „Азов“ се върнаха в Украйна от Турция. Те се озоваха там след размяната на пленници с Русия през 2022 г. и трябваше да останат в Турция до края на военните действия „под личните гаранции на турския президент“

Президентът на Украйна Володимир Зеленски обяви завръщането в родината си от Турция на петима командири на Азов (организацията беше призната за терористична и забранена в Русия). За това той написа в своя телеграм канал.

Командирите на Азов

Става дума за командира на Азов Денис Прокопенко, и.д. командира на 36-та отделна бригада морска пехота Сергей Волински, заместник-командира Святослав Паламар, майор от Националната гвардия Олег Хоменко и полковника от Националната гвардия Денис Шлега.

Те се озоваха в Турция след размяна на пленници миналата есен. Тогава Украйна получи 215 души, а Русия – 55 войници, както и украинският политик Виктор Медведчук. В същото време петимата командири на Азов трябваше да останат в Турция до края на военните действия „под личните гаранции на турския президент“.
Вчера, Зеленски пристигна в Турция за разговори с турския президент Реджеп Тайип Ердоган. Те обсъдиха зърнената сделка, размяната на пленници, членството на Киев в НАТО, двустранното сътрудничество и възстановяването на Украйна.

От началото на руската военна операция в Украйна във военните действия участват формираните през 2014 г. бойци на Азов. По-специално те останаха в завода Азовстал в Мариупол, след като през април миналата година целият град, с изключение на територията на предприятието, премина под контрола на руските войски. Тогава руският президент Владимир Путин отмени щурма срещу централата, като нареди тя да бъде блокирана.

Междувременно, днес стана яно, че руският президент Владимир Путин все още не се е обаждал на турския си колега Реджеп Тайип Ердоган след разговорите му в Истанбул с украинския лидер Володимир Зеленски. Това заяви говорителят на руския президент Дмитрий Песков.

 

Източник: RBK

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!