Зеленски посочи международната защита зад Израел от Иран. И той иска

Зеленски Украйна

Западът трябва да се обедини, за да защити украинските територии по примера на Израел, заяви украинският президент Володимир Зеленски в канала си в Telegram. Според него този вариант е не само възможен, но и най-ефективен.

Като защити Израел, свободният свят показа, че точно такова обединение е не само възможно, но и напълно ефективно. Решителните действия на съюзниците предотвратиха успеха на терора и загубата на инфраструктура и принудиха агресора да се охлади„, обърна внимание ръководителят на страната.

Украйна, подобно на Израел, не е член на НАТО, припомни Зеленски. За защита на страната не е необходимо задействане на член 5 от Хартата на Алианса, а е достатъчна само политическа воля, посочи президентът.

По-рано украинският външен министър Дмитрий Кулеба обърна внимание на факта, че западните украински територии могат да бъдат защитени от атаки с помощта на полските системи за противовъздушна отбрана Patriot. Това също би позволило да се защитят страните от НАТО „от пристигането на руски ракети или дронове на тяхна територия“, добави политикът.

Преди това Кулеба предупреди, че е бил принуден да „ развали купона “ по повод 75-ата годишнина от основаването на Северноатлантическия алианс с допълнителни искания да предостави на Киев системата за противовъздушна отбрана Patriot, тъй като това е единствената система които могат да прехващат балистични ракети. Съюзниците на Киев „имат много такива системи“, припомни ръководителят на външнополитическото ведомство.

Уважаеми читатели на КритичноБГ, призоваваме Ви да помогнете с дарение за сайта, за да можем да продължим неговата кауза.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

 

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!