Зеленски отхвърли срещата за мир на Китай. И се заобяснява

от Лазар Лазаров
Зеленски

„Украйна отхвърля алтернативните „мирни срещи“, в частност тази, предложена от Китай. С подкрепата на Пекин войната на Русия срещу Украйна ще продължи по-дълго“. Това заяви  президентът на Украйна Владимир Зеленски по време на разговор с медиите на конференцията „Диалог Шангри-Ла“ в Сингапур, предава РБК-Украйна.

Зеленски отбеляза, че Украйна не възприема положително отказа на Китай да участва в мирната среща на върха в Швейцария.

По отношение на алтернативните мирни срещи на върха Зеленски подчерта че „Украйна, като жертва на война, трябва сама да предлага мирни инициативи“.

„С цялото ми уважение към която и да е страна, нито Китай, нито Бразилия, нито някой е напълно наясно какво донесе Русия на територията на страната ни с тази война. Пожелавам на всички страни мир, никой да няма загуби, жертви… Но руснаците изнасилиха нашия народ, нашите жени и откраднаха десетки хиляди наши деца. Никой няма право да ни казва как трябва да свърши тази война“, посочи украинският държавен глава със съмнителна легитимност.

Според Зеленски с „подкрепата на Китай войната на Русия срещу Украйна ще бъде по-дълга, а това е лошо за целия свят“. Зеленски смята, че Пекин е направил стратегическа грешка, като е подкрепил Русия.

„Не може да казват, че подкрепят териториалната цялост и суверенитета на Украйна и в същото време да подкрепят страната, която нарушава всички норми и принципи на Хартата на ООН“, заяви още украинският лидер.

„Възможно е не се помага на Украйна, на цивилизования свят да сложи край на войната. Но ми се струва, че нарушаването на мирната среща на върха, предприемането на стъпки за намаляване на нивото на присъствие на лидери, усилията, за да се попречи на някои лидери да присъстват, оказването на натиск върху тях – това със сигурност не ни доближава до мира и това не е само подкрепа за Русия, това всъщност е подкрепа за война„, коментира Зеленски.

Източник: Фокус

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

 

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!