Зеленски: Някои държави блокират поканата ми от Педро за срещата на върха на ЕС-Латинска Америка

Президентът на Украйна Володимир Зеленски очаква, че по време на испанското председателство на Съвета на ЕС Украйна ще успее да спечели влияние в Латинска Америка, пише Укринформ, позовавайки се на Ройтерс.

 

В петък, в навечерието на посещението на испанския премиер Педро Санчес, Володимир Зеленски заяви, че няколко неназовани държави са блокирали изпратената му от Санчес покана за участие в срещата на върха ЕС-Латинска Америка в Брюксел на 17-18 юли.

„Имаме „Формула за мир“ и Педро много ни подкрепя. Той води постоянен диалог с Латинска Америка и те го слушат, това е факт. Но ще кажа откровено, че някои латиноамерикански държави блокират това решение и тази покана“, каза Зеленски.

„Искам те не само да се присъединят към Формулата на мира, но и да се противопоставят на войната“, добави той.

 

В интервюто Зеленски споменава и за необходимостта от конкретен план за присъединяването на Украйна към НАТО. Украйна работи със съюзниците си за постигане на широка международна подкрепа за мирен план без териториални компромиси, пише още Укринформ

На 1 юли Испания ще започне шестмесечното си председателство на Съвета на ЕС в съответствие с ротационната система между 27-те държави членки.

Източник: Ukrinform

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!