Зеленски клекна. Допусна Русия да “присъства” на мирните преговори. Москва мълчи до този момент

Зеленски

Президентът на Украйна Владимир Зеленски за първи път говори за възможността Русия да участва в обсъждането на „мирен план“ за разрешаване на конфликта в страната. В интервю за германския вестник Bild той добави, че документът трябва първо да бъде одобрен на конференция в Швейцария.

“Ще подготвим план и смятам, че някои точки ще бъдат готови и ще съдържат конкретни детайли какво трябва да се направи още на първата среща. И след това ще подготвим пълноценен план и, разбира се, някои преговарящи… ще представят [плана] на руските представители, но само след като формираме общо мнение “, заяви Зеленски.

В същото време той припомни старата си позиция относно присъствието на руски представители на конференцията. Според него Руската федерация „не е необходима“ за тази мирна среща на върха.

Този юни ще се проведе мирна конференция за Украйна в Швейцария.

По-рано швейцарският външен министър Игнацио Касис, обсъждайки възможното участие на Русия, каза, че на първата мирна конференция без участието на Руската федерация е възможно да се договори кога и как да се включи Москва в процеса на разрешаване на конфликта.

По думите на ръководителя на швейцарското външно министерство не е необходимо в първия ден на конференцията да присъстват представители на руската страна. Той също така каза, че Беларус е малко вероятно да участва в срещата.

КритичноБГ обръща внимание, че Москва мълчи до този момент на “допускането” на Зеленски тя да присъства на мирните преговори. 

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!