Зеленски казал на Ердоган да пусне Швеция в НАТО. Дал му и аргументи

Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че подкрепя велизането на Швеция в НАТО и е повдигал въпроса за блокадата на Турция за присъединяването на Стокхолм пред президента на страната Реджеп Таийп Ердоган. Това заяви украинският лидер на съвместна пресконференция с шведския премиер Улф Кристерсон в Стокхолм, където днес пристигна на неочаквана визита, предава „Украинская правда“.

Държавният глава подчерта, че Швеция е направила „абсолютно рационален избор в полза на НАТО“, подобен бил и изборът на украинците.

„Сигурен съм, че нашите държави ще бъдат заедно в Алианса и ще гарантират сигурността, особено в този Балтийско-Черноморско-Азовски регион“, добави Зеленски.

Той отбеляза, че в преговорите с всички партньори в Алианса „призовахме и призоваваме за постоянна подкрепа за влизането на Швеция в НАТО, включително в преговорите с Турция“.

„Изложих аргументи в полза на Швеция в НАТО на неотдавнашна среща с г-н Ердоган. И ние ще продължим тази работа в бъдеще – при присъединяването на Швеция към НАТО“, обобщи Зеленски.

На срещата на върха на НАТО във Вилнюс Турция се съгласи да деблокира процеса на ратификация на присъединяването на Швеция към Алианса в замяна на икономическо сближаване с Европейския съюз.

Освен от Турция, присъединяването на Швеция все още не е ратифицирано от Унгария. Шведският премиер смята, че сега, след като „ветото“ на Турция е премахнато, Унгария няма да се превърне в пречка.

Източник: Фокус

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!