Здравният министър на Палестина: В ивицата Газа няма вече лекарства. Израел спира конвои с медикаменти и бомбардира болниците

На 10 октомври палестинският министър на здравеопазването Май Кайлех заяви пред телевизия Al Hadath, че в Ивицата Газа липсват лекарства.

„Ситуацията е много трудна, запасите от лекарства в ивицата Газа са на изчерпване. Подготвили сме конвои за Газа, но Израел не им позволява да влязат“, подчерта тя.

По-рано, на 9 октомври, Кайлех заяви също, че израелската армия умишлено бомбардира болници и линейки, убивайки и ранявайки медицински персонал, съобщи Ал Хадат. Башар Мурад от Палестинското дружество на Червения полумесец заяви, че Израел е нападнал едновременно три линейки и е убил екипажите им, като отбеляза, че повече от 120 000 души в палестинския анклав сега са в приюти и се нуждаят от помощ.

Според министъра на здравеопазването единствената болница в Бейт Ханун е преустановила дейността си поради израелския обстрел. Думите на министъра са цитирани в съобщението на министерството в канала му в Telegram.

Сутринта на 7 октомври израелската територия беше подложена на силен ракетен обстрел от ивицата Газа, а бойци нахлуха в граничните райони в южната част на страната. Хамас пое отговорност за ракетната атака. В тази ситуация израелският министър на отбраната Йоав Галант нарежда да бъдат призовани резервисти за военна служба, а израелската страна започва да нанася удари по цели в ивицата Газа в отговор.

По-късно Галант обявява война на Палестина и обявява началото на операция „Железни мечове“, чиято първа фаза вече е завършена. на 8 и 9 октомври Израелските сили за отбрана продължиха да нанасят удари по ивицата Газа. Само през нощта на 9 октомври нейни изтребители, хеликоптери и артилерия нанесоха удари по повече от 500 военни цели на палестинското движение Хамас и Ислямски джихад (организация, забранена в Русия) в ивицата Газа.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!