Възходът на „Националното обединение“ на Льо Пен сигнализира проблеми за Зеленски

от Лазар Лазаров

Ако партията „Национално обединение“ на Марин льо Пен спечели на предстоящите парламентарни избори във Франция, това може да направи подкрепата за Украйна по-сложна за Париж. Въпреки силното говорене от страна на противниците на партията, Франция скоро няма да види цялостни промени във външната си политика. Това заяви пред руското издание „Известия“ Карин Беше-Головко, доктор по публично право и гост-професор в Московския държавен университет.

„Електоратът е готов да гласува срещу (френския президент Еманюел) Макрон. Ако Националното обединение контролира мнозинството от местата в парламента, Джордан Бардела може да стане министър-председател, но той е проукраински политик.

Въпреки че подкрепя Украйна, той е против войната с Русия, тъй като той е умерен глобалист, за разлика от Макрон, който е радикален, това може да забави подкрепата за Украйна„, обясни тя.

Ако Бардела оглави кабинета, страната ще се окаже в ситуация, в която Макрон ще трябва да съжителства с опозиционен премиер. И макар че Петата република е виждала това и преди, динамиката тук би била странна, тъй като Макрон представлява центристите, а Бардела е крайно десен политик, обясни пред „Известия“ Алексей Чихачев, изследовател в Лабораторията за анализ на международните тенденции към МГИМО.

„Единствената голяма разлика между него [Бардела] и Макрон е, че първият не желае да вдига залога. Докато през 2024 г. Макрон казваше, че Франция може да изпрати войски в Украйна, подобен сценарий би бил неприемлив за Бардела“, смята експертът.

Така или иначе, потенциална победа на Националното събрание може да сигнализира за отслабване на подкрепата на Запада за Киев, нещо, с което украинските власти изглежда са наясно: в обръщение към Бундестага на 11 юни украинският лидер описа като опасна проруската реторика на крайната десница партии в Европа.

Унгарското правителство, ръководено от Виктор Орбан, остава твърдо против войната в Украйна. Според унгарския премиер евроизборите са показали, че тези европейски правителства, които тласкат своите народи да подкрепят конфликта, са загубили, както се вижда от разпускането на френския парламент, оставката на белгийското правителство и второто място на германската управляваща партия на изборите.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!