Защо се сринаха Facebook и Instagram точно в ТОЗИ ДЕН? Официалната и другата версия

фейсбук

Глобалният проблем със сривът на две от най-често ползваните социални мрежи Facebook и Instagram вчера вечерта повдигна основателно много въпроси. Основните – защо и кой го причини?

Официалната версия:

Човешка грешка – е била причината за големия масов проблем с Facebook и Instagram вчера вечерта. Официално обяснение има, макар че то е много трудно да бъде открито и всъщност компанията на Марк Зукърбърг не го афишира, пише actualno.bg позовавайки се на БНТ. 

Става въпрос за пореден ъпдейт, свързан със системата за влизане в профилите. Получил се е непрекъсваем цикъл, заради който хората не могат да влязат в платформите на Meta и да ползват услугите ѝ, твърди експертът по киберсигурност Любомир Тулев пред БНТ.

Да, още има проблем с верификацията на профилите във Фейсбук – тоест функцията, при която от социалната мрежа ти пращат код за потвърждение на телефона. Причината е точно случилото се и това, че тази система е свързана с ъпдейта. Затова и не получавате код за верификация, ако изпратите съобщение за такъв, обясни Тулев. Сиреч – няма как да влезете в профила си все още. Мнозина изпитват още затруднения.

Според сайта за проследяване на мрежата Downdetector повече от 500 000 доклада са били подадени във вторник следобед относно прекъсвания на двата акаунта в социалните медии.

Downdetector проследява прекъсванията, като събира отчети за състоянието от множество източници, включително грешки, изпратени от потребители на неговата платформа.

Неофициалната възможна причина за прекъсването

Според докладите няколко страни по света са били засегнати, включително Съединените щати и Обединеното кралство. 

Сайтът за наблюдение на интернет Netblocks каза, че проблемите са докладвани главно на ниво сесия за влизане, добавяйки, че няколко държави са засегнати от прекъсването.

Прекъсването идва, когато политическата кампания за предстаящите президентски избори в Съединените американски щати  превключи на висока предавка, обръща внимание КритичноБГ.

Вчерашният ден, в който се получи сривът е известен като „Супер вторник“. В този ден много от щатите гласуват на вътрешни избори, което очертава ясно кой ще се яви на вота през ноември от Републиканската и Демократическата партия. КритичноБГ пояснява, че „Супер вторник“ е денят – стартова линия, в който гласоподавателите в най-много щати на Америка отиват до урните за първичните избори на кандидати за президент, което го прави определящ за бъдещето на страната!

И точно в този ден сривът на двете основни платформи, ползвани в САЩ, затрудни кандидатите да достигнат до потенциалните гласоподаватели. 

Разбира се, дали е бил направен опит да се извлече политически дивидент е трудно да бъде доказано. Можем да бъдем обвинени в твърде голяма подозрителност и конспирация. Фактът, че сривът се случи точно в този ден трудно може да разсее съмненията, че е просто човешка грешка. Резонен би бил аргументът, защо пропадането не се случи само в САЩ? Подозираме, че няма как да бъде контролиран срив само в една страна. А и, ако има и това се беше случило само в САЩ – щеше да е ясно доказателство, че цета е била именно политическа.

Съвети какво да правите:

Не излизайте от системата, ако сте успели пак да се логнете Не опитвайте да си сменяте паролата Изчакайте всичко да бъде оправено (вероятно поне няколко дни) Близо 4 млрд. души използват поне една от платформите на Meta (Фейсбук, Инстаграм, Месинджър, УатсАп) всеки месец. В X (Twitter) сривът на Meta предизвика много шегички.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!