Начало Общество Защо Русия забрани ГМО?

Защо Русия забрани ГМО?

ВАЛЕРИЙ ИЛЬИН, Фонд за стратегическа култура

от kritichno.a

Преди няколко години Русия наложи ограничения върху вноса на генетично модифицирани организми. Като част от борбата срещу ГМО в месото и фуражите, беше подписан закон от президента на Руската федерация Владимир Путин. Той напълно забранява вноса на смесени фуражи с генетично модифицирани съставки за животновъдството (единственото изключение е за вноса на стоки, предназначени за научни изследвания). Същественото е, че въздействието на ГМО не е напълно изяснено, а при високите рискове за селскостопанските производители е по-добре да бъдем предпазливи.

На Запад вече е широко разпространено убеждението на фермерите, че подобни фуражи са причинили промени в нормалното производство и здравето на селскостопанските животни, както и на тези, които ядат месото им.

 

ГМО активно се въвеждат в хляба, картофите, салатите и други основни продукти в кухнята на голяма част от човечеството. В края на март тази година правителството на Бразилия одобри отглеждането на генетично модифицирана (ГМ) пшеница, като стана втората държава в Южна Америка след Аржентина, която направи това. Почти едновременно с това в Обединеното кралство беше узаконено разработването на генетично модифицирани храни с търговска цел. Новият закон позволява същото и със селскостопанските животни (т.е. модифицирането им на генетично ниво). Поддръжниците на технологията обявиха, че тя ще „ускори отглеждането на по-устойчиви култури, от които човечеството ще се нуждае поради изменението на климата.

 

През юни беше обявено, че генетично модифицирани зелени салати ще се появят в магазините за хранителни стоки в САЩ без никакво етикетиране. Този първи широко използван хранителен продукт, достъпен за потребителите като Conscious Greens Purple Power Baby Greens Blend, е създаден от компанията за селскостопански биотехнологии Pairwise.

 

Представители на канадското селско стопанство, подобно на колегите си в Обединеното кралство, лобират за въвеждането на ГМО технологиите в производството на храни под претекст, че е необходимо да се полагат грижи за изменението на климата. Фермерите се опитват да им обяснят, че задължителното етикетиране на ГМО е необходимо, за да се знае точно какви семена ще се сеят.

 

На вълната на страха от ГМО продуктите производителите на генетично модифицирани продукти, лобистите на съответните биотехнологии и техните партньори от Big Pharma и Biotech категорично се противопоставят на оповестяването и информираното съгласие на потребителите. Все по-трудно им е обаче да удържат проблема, дори и в САЩ. По-голямата част от соята и царевицата, които днес се отглеждат отвъд океана, произхождат от семена, които са били генетично модифицирани, за да станат устойчиви на пестициди. В момента се провеждат изследвания, за да се установи защо и как ГМО, устойчиви на пестициди, са довели до появата на „супер плевели“ и намаляване на разнообразието на биоценозите.

 

Забележително е, че един от най-големите лобисти за „необходимостта“ от ГМО култури и използването на технологията CRISPR за отглеждане на храни е „германската“ компания Bayer – мултинационалната корпорация Big Pharma и Biotech, която сега притежава Monsanto. Под претекст за борба с изменението на климата и постигане на т.нар. устойчивост те популяризират ГМО продуктите на компанията в човешката диета.

Източник: ФСК

Други новини