Израел побесня! Отзова посланиците на Испания, Ирландия и Норвегия

от Лазар Лазаров

След като Испания, Ирландия и Норвегия обявиха, че признават Палестина,  израелският външен министър Израел Кац отзова посланиците на трите страни за консултации, предаде РБК.

Посланиците на Испания, Норвегия и Ирландия бяха извикани в израелското външно министерство за разговор с „порицание“, съобщи израелското издание Ynet.

Критично припомня, че по-рано Испания, Норвегия и Ирландия обявиха, че признават Палестина като суверенна държава.

Осло първи обяви признанието. Норвежкият премиер Йонас Гар Стьоре заяви, че „не може да има мир в Близкия изток без признаване на [палестинска държава]“, цитиран от Assosciated Presss. По думите му скандинавската страна ще признае официално Палестина на 28 май. „Признавайки палестинската държава, Норвегия подкрепя арабския мирен план“, подчерта той.

Испанският премиер Педро Санчес заяви на свой ред, че страната му също ще признае палестинска държава на 28 май. Други страни ще се присъединят към Норвегия, Испания и Ирландия, за да признаят палестинска държава „в близките седмици“, посочи ирландският министър-председател Саймън Харис.

След това израелският външен министър Израел Кац отзова израелските посланици в Ирландия и Норвегия за консултации заради решението на страните да признаят палестинската държава. Малко по-късно той отзова и посланика от Испания, съобщи Ynet.

Независимостта на Палестина е призната от повече от 140 държави-членки на ООН. Сред тях са Русия, Китай, Индия, Бразилия, Турция, Швеция, Полша. Палестинската държава не е призната от страни като САЩ, Франция, Германия, Великобритания, Австралия и Япония.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!