Започва ударно връщане на казармата в Европа

Докато няколко държави въвеждат отново задължителната военна служба, редица политици от ЕС биха приветствали повторното въвеждане на единна военна служба в целия ЕС. Това пише RMXnews, позовавайки се на унгарския новинарски портал Divány.

Професионалните армии не разполагат с достатъчно персонал на целия континент, както признават все повече европейски държави. През последните седмици не само лидерите на ЕС, но и ръководството на Германската християндемократическа партия повдигнаха идеята за повторно въвеждане на задължителната военна служба.

На партийния си конгрес в началото на май ХДС прие предложение младите хора да бъдат задължени да служат за определен период или в армията, или в социалната сфера. Манфред Вебер, лидер на Европейската народна партия, направи подобно изявление наскоро, като каза, че ще разшири наборната повинност на целия континент.

Германия премахна наборната повинност през 2011 г. и това ще бъде постепенно възстановено. Предишната задължителна военна служба ще бъде въведена отново като една година наборна служба в Бундесвера или в социална институция. Инициативата също така ще отвори възможност за жени да постъпят в армията.

Германското правителство ще въведе отново военната повинност въз основа на няколко сценария, което ще я направи задължителна за всички (основно мъже) след 18-години.

Шведският модел се разглежда от мнозина като пример, като всички граждани на скандинавската страна, както мъже, така и жени, трябва да се регистрират и в същото време да покажат желанието си да служат в армията. 

Германия не е единствената страна, която преразглежда идеята за задължителна военна служба. Дания планира да въведе набирането и на жени през 2026 г.

Военната служба е задължителна в следните европейски държави: Кипър, Гърция, Австрия, Литва, Латвия, Естония, Финландия, Швеция, Кипър, Дания и Швеция.

Латвия беше последната държава, която въведе отново казармата, като всички мъже на възраст между 18 и 27 години трябваше да се запишат отново през 2023 г. за 11 месеца задължителна служба, само 16 години след нейното премахване. Там военната служба е доброволна за жените. Решението на балтийската държава беше повлияно от руско-украинската война. Литва реши през 2015 г. да въведе задължителна военна служба, също в отговор на геополитическата ситуация.

Финландия също така току-що взе решение за задължителна военна служба с различно време на казарма от 165, 255 или 347 дни. От 18-годишна възраст всички мъже могат да бъдат призовани, а военната служба е задължителна до 30-годишна възраст, след което финландците се смятат за резервисти. Шведският пример, за който вече стана дума, е любопитен в Европа, където жените, освен мъжете, също могат да се записват въз основа на декларация.

В Гърция военната служба е задължителна на възраст между 19 и 45 години, обикновено 9 или 12 месеца, продължителността, а в Кипър е задължителна за тези над 18. В Дания военната служба е подобна към премахнатата унгарска система, като 18-годишните трябва да служат за 4-12 месеца, които могат да бъдат заменени с общественополезен труд.

Тези, които желаят да продължат образованието си след средното училище, могат да отложат задължителната си военна служба до 25-годишна възраст. В Австрия на референдум през 2013 г. над 59 процента от населението гласува в подкрепа на наборната повинност, като всички мъже трябва да служат за осем месеца, които могат да бъдат заменени и с общественополезен труд.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!