Започва делото срещу сънародниците ни в Англия обвинени в шпионаж

Днес в Уестмистър започва делото срещу българите, обвинени от Великобритания в шпионаж. Сънародниците ни, привлечени по делото, са петима, пише Фокус

Според обвинението те са работили в оперативна шпионска клетка в полза на руските служби за сигурност. Част от дейността им била да събират разузнавателна информация по активни операции в Европа и да я предават на Русия.

Предполагаемите престъпления били извършени от август 2020 г. до февруари тази година.

КритичноБГ припомня, чи британската прокуратура повдигна обвинение на петима български граждани в шпионаж в полза на Русия на 22.09. Te ще бъдат обвинени в заговор за извършване на шпионаж, съобщи британската Кралска прокуратура (CPS).

Трима мъже и две жени ще бъдат обвинени в „заговор за събиране на информация, предназначена да бъде пряко или косвено полезна на врага с цел да се навреди на сигурността и интересите на британската държава“.

„45-годишният Орлин Русев, 41-годишният Бисер Джамбазов, 31-годишната Катрин Иванова, 31-годишният Иван Стоянов и 29-годишната Ваня Габерова са обвинени в заговор за събиране на информация, която би била пряко или косвено полезна за неприятелска страна в периода между 30 август 2020 г. и 8 февруари 2023 г., с цел да се навреди на сигурността и интересите на британската държава„, се казва в изявлението на прокуратурата.

 

Други новини

© 2023 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

Този уеб сайт използва „бисквитки“ и други подобни инструменти, за показване съдържанието на сайта и подобряване на потребителското изживяване.. Приемам Прочети повече