Започна разследването по импийчмънт на Джо Байдън

Започна разследването за отстраняване от длъжност на американския президент Джо Байдън, съобщава агенция „Ройтерс“. На 28 септември републиканците, които водят разследването за импийчмънт на настоящия президент, твърдят, че той е излъгал за бизнес сделките на членовете на семейството си и не ги е отделил от официалните си задължения. На свой ред демократите заявиха, че няма доказателства за нарушения.

През първия си час изслушването за импийчмънт от ръководената от републиканците комисия за надзор на Камарата на представителите не разкри нова информация за финансовите връзки на Байдън със сина му Хънтър Байдън, който е реализирал редица международни бизнес начинания, докато се е борил с наркотична и алкохолна зависимост.

„Какво са продавали Байдън, за да спечелят всички тези пари? Продавали са марката „Джо Байдън“, заяви председателят на комисията по надзор в Камарата на представителите Джеймс Комър.

Професорът от университета „Джордж Вашингтон“ Джонатан Търли и съдебният счетоводител Брус Дубински заявиха, че комисията разполага с достатъчно доказателства, за да започне разследване за импийчмънт, но не разполага с достатъчно доказателства, за да обоснове нуждата президентът да бъде отстранен от власт.

Републиканците твърдят, че Джо Байдън и семейството му лично са се облагодетелствали от политиките, които той е провеждал като вицепрезидент по време на управлението на Барак Обама в периода 2009-2017 г. Отделно от това те твърдят, че Министерството на правосъдието се е намесило и в данъчното разследване на Хънтър Байдън.

Белият дом твърди, че разследването е неоснователно и е политически продиктувано предвид президентските избори през следващата есен, когато Байдън вероятно ще се изправи срещу републиканеца Доналд Тръмп, срещу когото предстоят четири наказателни процеса.

Не е ясно дали републиканците в Камарата на представителите, които имат мнозинство, ще имат достатъчно гласове в края на разследването, за да подкрепят действителен импийчмънт. Но дори и този вот да успее, малко вероятно е Сенатът, където демократите имат мнозинство от 51-49 гласа, да гласува за отстраняване на Байдън от президентска длъжност.

В центъра на разследването са твърденията, че Байдън като вицепрезидент е оказал натиск върху Украйна да уволни висш прокурор, за да защити „Буризма“ – компания, в чийто борд на директорите е бил Хънтър Байдън.

Републиканците от Камарата на представителите заявиха, че планират да поискат лични и бизнес банкови документи на Хънтър Байдън и Джеймс Байдън, брат на президента.

Комър цитира записи за плащания от китайски граждани към Хънтър през 2019 г., като адрес на получателя е посочен домашният адрес на Джо Байдън в щата Делауеър.

Изслушването се провежда в момент, когато републиканците от Камарата на представителите са в спор с Байдън и неговите колеги демократи относно финансирането на правителството за фискалната година, която започва на 1 октомври. Ако не постигнат споразумение, голяма част от американското правителство ще спре работа.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!