Западни медии: След изборите в Хърватия прозападният вектор на страната е под въпрос?

от Лазар Лазаров

Управляващите консерватори в Хърватия печелят парламентарните избори в странатa, но без мнозинство. Това съобщи британският вестник The Guardian. Воден от премиера Андрей Пленкович, Хърватският демократичен съюз (ХДС) спечели 60 места от 151, но се изправя пред трудни преговори за сформиране на мнозинство в парламента. Това показват резултатите от повече от 90% от избирателните секции. На предишните избори през 2020 г. партията спечели 66 места.

„ХДС спечели за трети пореден път убедително парламентарни избори“, заяви  Пленкович пред своите поддръжници в Загреб рано в четвъртък. Отбелязва се, че избирателната активност беше 60% в сравнение с 47% по време на вота през 2020 г.

Както пише The Guardian, социологическите проучвания сочат, че управляващият ХДС, воден от премиера Андрей Пленкович, рискува да загуби мнозинството си в парламента след вота, неспособен да задържи позицията си под натиска на коалицията от леви и центристи, начело на която е президентът на страната Зоран Миланович.

Пленкович многократно е обвинявал Миланович, че е „проруски“ поради критиките му към подкрепата на ЕС за Украйна срещу нахлуването на Москва и съпротивата на президента да обучава украински войници в Хърватия, която е член на НАТО.

Миланович, който осъди кампанията на Русия в Украйна, твърди, че защитава хърватските интереси, като предотвратява страната да бъде „въвлечена във война“

На свой ред вестник „Politico“ пише, че „eксцентричният“ президент на Хърватия Зоран Миланович, наричан Балканския Тръмп, се превърна в значима фигура в страната. На парламентарните избори неговата партия успя да заеме второ място по брой получени гласове, което й позволява да повлияе на формирането на следващото правителство и да промени политическия курс на Загреб .

Както пише вестникът, внезапният скок в популярността на Миланович, въпреки че е бил в основата на на хърватската политика в продължение на десетилетия, се дължи на провокативни забележки, които той прави, като например  отхвърлянето на влиянието на ЕС върху Хърватска политика.

Уважаеми читатели на КритичноБГ, призоваваме Ви да помогнете с дарение за сайта, за да можем да продължим неговата кауза

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!