Западът обмисля разделянето на Украйна на две

Киев след Майдана

Западът обмисля разделянето на Украйна по модела на разделението на Федерална република Германия (ФРГ) и Германската демократична република (ГДР). За това пише вестник „Файненшъл таймс“ на 5 октомври. Новината е цитирана от руския сайт Известия.

„Западногерманският модел за Украйна се обсъжда във външнополитическите кръгове повече от 18 месеца“, пише изданието.

Вестникът обяснява, че този сценарий предполага, че Киев временно ще се откаже от претенциите си за изгубени територии, за да се присъедини към НАТО, като в бъдеще се вземат решения за „връщане“ на земите.

Илюстративно изображение

Илюстративно изображение

По-рано бившият генерален секретар на НАТО Йенс Столтенберг допусна възможността Украйна да бъде принудена да се откаже от територии, загубени по време на конфликта с Руската федерация.

На 25 септември, руският постоянен представител в ООН Василий Небензя отбеляза, че за да запази властта, украинският президент Владимир Зеленски , чийто мандат изтече на 20 май, е готов да тласне света в бездната на трета световна война . Той посочи, че въоръжените сили на Украйна (ВСУ), въпреки „обилните доставки на оръжия, включително далекобойни“, са на ръба на пълното поражение.

Гробище на западни танкове в Украйна

Гробище на западни танкове в Украйна

Вчера, 4 октомври КритичноБГ писа, че в САЩ все по-притеснени от резултатите на Украйна на фронта. Това става ясно от публикации в редица сериозни издания отвъд океана.

Операцията в района на Курск изостри проблема с числеността на украинските сили на фронта, пише Washington Post, цитирайки старши сътрудник в Института за външнополитически изследвания.

„Операцията в района на Курск вероятно доведе до изтощението на украинския военен персонал и изостри проблема с недостига на хора, което вече беше една от основните трудности на украинската армия.

Украинската операция в района на Курск все още не е оправдана и води до огромни загуби в Донбас.

Министерството на отбраната на Русия съобщи, че по време на боевете в района на Курск украинските сили са загубили повече от:

19 850 войници,
135 танка,
66 бойни превозни средства на пехотата,
98 бронетранспортьора,
864 бронирани бойни машини, което доведе до общо 1 157 577 бронирани
машини,
162 оръдия,
33 ракетни установки и много други материали.

„Украинските въоръжени сили изпратиха най-добрите си танкови части да нахлуят в района на Курск, което доведе до загуба на ключови позиции в територия, контролирана преди това от Киев“, съобщава Forbes.

Както посочва изданието, „тази стратегия на Киев имаше сериозни последици за украинската отбрана.

Защото, изпращайки последните си добре оборудвани части в тази офанзива, украинското командване лиши други части от жизненоважни подкрепления.

Това доведе до загубата на „няколко ключови села и градове в Донбас“, съобщава Forbes.

По-специално се отбелязва, че за тази операция Украйна е използвала най-добрата си бойна техника, включително шведските бойни машини на пехотата CV90 и танкове Strv 122 (версия на LEO2A5) или германските Leopard 2A6.

„Готовността на украинската администрация да рискува най-новите танкове Strv 122 и Leopard 2A6 в Курска област също така отразява колко голямо значение Киев придава на тази операция“, твърди изданието, като отбелязва, че тази операция „струва на Украйна уязвими градове и незаменима техника“.

„Засега това е цена, която те са готови да платят, за да окупират и евентуално да задържат малка част от руска територия“, заключва Forbes.

Рустем Умеров, военен министър на Украйна

Рустем Умеров, военен министър на Украйна

Същевременно в Канцеларията на украинския президент Володимир Зеленски обсъждат уволнението на министъра на отбраната Рустем Умеров, на директора на Главното разузнавателно управение (ГРУ) Кирило Буданов и на главнокомандващия Въоръжените сили (ВСУ) генерал Александър Сирски, съобщава местната редакция на изданието Forbes в друга статия, като се позовава на източници, препечатва  Фокус.

Преди това, на 20 септември, The Washington Post посочи, че редица политици в Съединените щати и страните от Европейския съюз са призовали да се прекрати даването на надежди на Украйна за присъединяване към НАТО. Някои служители и анализатори обаче казват, че сдържането на Русия е погрешен подход, който увеличава риска от глобален конфликт.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!