Захарова за това, че България се готви да внесе иск за оспорване на собствността на Руската църква: Това е беззаконие и кощунство! ВИДЕО

Говорителят на външното министерство на Русия Мария Захарова излезе с остро обръщение, публикевано в нейния канал в Телеграм, за това, че „главният прокурор на България (Борислав) Сарафов съобщи, че са открити „обстоятелства“, за които се твърди, че позволяват да се внесе иск в съда за признаване на собствеността на българската страна върху църквата „Свети Николай Чудотворец“ в София“.

Ето и цялото ѝ изказване:

На 1 ноември главният прокурор на България (Борислав) Сарафов съобщи, че са открити „обстоятелства“, за които се твърди, че позволяват да се внесе иск в съда за признаване на собствеността на българската страна върху църквата „Свети Николай Чудотворец“ в София. Става дума за Подворието на Патриарха на Москва и цяла Русия и земята под него.

Този храм е издигнат през 1907-1911 г. като църква към посолството на Руската империя. Строежът е осъществен от руски архитекти за сметка на руската хазна. Предоставянето на тази възможност от страна на местните власти отразява благодарността им за решаващия принос на Русия за освобождението на България и възстановяването на нейната държавност.

Нападките срещу Подворието като част от инспирираната от чужбина кампания за разрушаване на руско-българските връзки започнаха през септември с изгонването от България на руските духовници, които служеха в църквата. Идеята за нейното присвояване, изразена веднага от проамерикански настроени български политици, се натъкна на юридическа пречка под формата на нотариален акт, издаден от българската страна в нашето посолство през 1997 г., който потвърждава собствеността на църквата и парцела.

Както често се случва в либералната общност, която би трябвало да се основава на принципите на свободата, равенството пред закона, отчитайки мнението на мнозинството и малцинството, в изработването на политическата поръчка се включи прокуратурата, която всъщност обслужва интересите на властовия елит.

В резултат на това се стигна до ситуация, в която в разрез с логиката и закона се измисля псевдоправно основание за конфискуване на руски обект. Всичко: история, закони, документи, правосъдие, логика – всичко крещи, че българските власти извършват беззаконие и се държат кощунствено.

Считаме, че заплахата за узурпиране на храма е открита проява на враждебност, грубо нарушение на моралните устои, правните норми, включително и на задълженията на София по Договора за приятелски отношения и сътрудничество между Руската федерация и Република България от 4 август 1992 г.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!