Захарова: ВСУ съзнателно искат ядрена авария и да застрашат цяла Европа

Мария Захарова

Официалният говорител на руското външно министерство Мария Захарова отговори на атаките на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) срещу град Енергодар, разположен близо до Запорожката атомна електроцентрала (ЗАЕЦ). Изявлението е публикувано на сайта на министерството.

Според Захарова това не е първият път, когато Киев демонстрира пълно пренебрежение към безопасността на мирните ядрени съоръжения. Тя отбеляза, че украинските въоръжени сили упорито създават заплахи за изпълнението на задълженията на персонала на Запорожката АЕЦ.

„Систематичният характер на атаките на Въоръжените сили на Украйна както срещу Запорожката АЕЦ, така и срещу други руски енергийни обекти демонстрира напълно целенасочена тенденция за нанасяне на неприемливи щети на икономиката на Руската федерация и създаване на рискове от технологични аварии, които могат застрашават ядрената сигурност на целия европейски континент“, каза дипломатът.

Захарова също така увери, че Русия ще вземе всички необходими мерки, за да лиши Киев от възможността да извършва удари от този вид.

На 19 юни стана известно, че в резултат на нападение от безпилотни самолети на украинските въоръжени сили е разрушена подстанция „Луч“ в Енергодар. На 21 юни Украйна атакува подстанция Радуга в Енергодар. Представители на Запорожката АЕЦ са информирали Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) за атаката на украинските въоръжени сили срещу подстанция Радуга.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!