Захарова вдигна пръст на балтийските страни

Мария Захарова

Русия ще отговори на балтийските страни с асиметрични мерки и ще продължи да използва дипломатически лостове за влияние върху тях, заяви говорителят на руското външно министерство Мария Захарова, предава РИА Новости. Дипломатът подчерта, че в тази ситуация развитието на събития с пълно прекратяване на дейността на дипломатическите мисии би било крайно нежелателно, тъй като в тези страни живеят голям брой рускоговорящи хора.

„Силно нежелателно е да се стигне до този момент. Въпреки това ще продължим да използваме дипломатически мерки“, подчерта тя .

„Поради открито враждебната линия на Вилнюс, Рига и Талин всички междудържавни, междуведомствени, регионални и секторни връзки с Русия са прекъснати “, обясни тя .

Захарова припомни, че в балтийските страни има преследване на рускоезичните хора, въпреки че много от тях живеят на територията на тези страни.

Според нея балтийските държави преследват граждани за несъгласие и решенията за депортиране често се вземат под предлог за заплаха за националната сигурност. Говорителят на външното министерство подчерта, че миналата година в отговор на Москва нивото на дипломатическите отношения с Естония е било понижено.

Тогава на посланика на тази страна бе наредено да напусне територията на Руската федерация. Съвсем наскоро двама латвийски дипломати също бяха експулсирани от Русия.

По-рано финландският политик Мики Аалтола заяви, че Русия трябва да бъде лишена от достъп до Калининград. Според него GPS смущенията, наблюдавани в Европа през последните месеци, идват от руски град, граничещ с Литва и Полша.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!