Захарова удари Борел: Не мога да си представя, че каза това!

Мария Захарова

На 14 март говорителят на руското външно министерство Мария Захарова нарече шамар за Светия престол думите на шефа на дипломацията на Европейския съюз (ЕС) Жозеп Борел че казаното от папа Франциск за Украйна е „влизане в чужда градина“. 

Светият престол никога не е получавал такъв шамар в лицето от Европейския съюз. Ще бъда честна: никога не бих си представила, че представител на Съюз, който включва голям брой католически страни, ще посочи вратата на папата“, написа тя в канала Telegram.

Тя добави, че Западът „подло прехвърля отговорността“ от себе си върху Украйна. Според нея Киев е „жертва на западните интриги“, а „истинският агресор са тези“, които въвлякоха страната в конфликта.

Ден преди това Борел в интервю за испанското радио RNE каза, че папата „влязъл в градина, в която никой не го поканил“ . Той добави, че „сега не е моментът, в който трябва да искаме от Украйна да се предаде“.

Франциск на 9 март в интервю за швейцарската телевизионна и радиокомпания RSI отбеляза, че по-силният е „който мисли за хората, който има смелостта да вдигне бялото знаме и да започне преговори“. Той подчерта, че губещата страна в конфликта в Украйна трябва да признае това. По-късно ръководителят на пресслужбата на Светия престол Матео Бруни заяви, че говорейки за „бялото знаме“ на Украйна, папата е имал предвид само желанието за справедлив мир .

Украинският президент Владимир Зеленски нарече предложението на папата „виртуално посредничество “ . Както отбеляза официалният представител на Кремъл Дмитрий Песков, думите на понтифика отново повдигат въпроса за необходимостта от преговори, но се основават на отказа на киевския режим.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!