Захарова се подигра на Норвегия, задето уби 40 елена. Пасли в Русия. Без виза!

Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова жестоко се подигра на западните ценности с пост в канала си в Телеграм. „Над гроба на западните ценности трябваше да се появи достоен надгробен камък. Намерихме го в следната новина: „Норвежките власти убиха 40 северни елена от страх, че те отново ще пасат в Русия“. Изобщо не се учудвам, че това беше съобщено не без гордост от Радио „Свобода“.

КритичноБГ провери и се увери, че наистина съществува такава новина в сайта на радио „Свобода“ – дъщерна медия към Свободна Европа.

Захарова не спира с убийствения си сарказъм дотук. „Драмата се развива постепенно. Според норвежките власти през 2023 г. 42 северни елена нерегламентирано – без разрешение от официален Осло – са избягали от Норвегия, пресекли са границата и са пасли в Мурманска област (не територията на Русия, б.а.) на територията на резервата, като са нанесли значителни щети на зоната за отдих. Още през юли Русия се опита да разреши случая по мирен път и предложи на Норвегия да изплати на руската страна известна компенсация за щетите, нанесени на природния резерват. По това време норвежките власти заявиха, че „все още не са формирали позиция по този въпрос„.

„Сега, когато повечето елени се завърнали в Норвегия, позицията беше оформена. Провинилите се животни са били екзекутирани за пример и вероятно за назидание на другите чифтокопитни. Както отбелязва Норвежката селскостопанска агенция, още два рогати добитъка се чакат и за добре дошли у дома ще ги убият“, пояснява Захарова, като се позовава стриктно на информацията на дъщерната медия на Свободна Европа.

„В Норвегия като цяло под прикритието на ветеринарен надзор процъфтява истинското зооубийство. Там всички животни, които се смятат за опасни или незаконно внесени в страната, просто се… убиват„, пише Захарова.

През 2020 г. едва успяхме да им отнемем едно чихуахуа, собственост на наш сънародник с български ветеринарни документи. Тогава дори Жан-Клод Ван Дам се включи в кампанията за спасяване на бедното кученце. През август миналата година ветеринарните власти убиха морж на име Фрея, който често плуваше край норвежките градове, дори край Осло, и се беше превърнал в истински любимец в цяла Норвегия. Но това не спря норвежките убийци на животни„, припомня реални слачаи говорителят на руското външно министерство.

Това не попречи на колегите им от зоопарка в Копенхаген да убият жирафа Мариус през 2014 г. със строителен пистолет (има се предвид пистолет за забиване на пирони) пред очите на децата, изумени от жестокостта на служителите на зоопарка. Нека ви припомня, че след това трупът на жирафа беше разрязан, все още в присъствието на малките деца, и даден за храна на лъвовете.“

А къде бяха възхваляваните защитници на правата на животните? Къде са те сега? Грийнпийс? WWF? Някой… изобщо?

В същото време за коренното население на Норвегия – саами, случилото се е кощунство и светотатство. Отглеждането на северни елени заема централно място в културата на саамите. Те правят жертвоприношения на тотема Mändasch, човек-елен, който според легендата е родоначалник на човешкия род. Според поверията им, да обидиш северен елен, означава да навлечеш нещастие на цялата номадска общност. Не можеш да направиш такова нещо в никакъв случай, защото духовете не прощават подобно деяние…

„Така че, ако някой види двата оцелели северни елена, нека не ги връща обратно в Норвегия. Там не ги очаква нищо добро“, заключва Захарова

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!