Захарова обясни дали Русия би капитулирала

от Лазар Лазаров

Разрешаването на конфликта около Украйна на базата на така наречената формула на Зеленски предполага капитулация на Русия, която никога няма да се случи. Това заяви на брифинг официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова, предава ТАСС.

Дипломатът отбелязва, че на 25 февруари на форума „Украйна. Година 2024“ ръководителят на канцеларията на президента на Украйна Андрий Ермак е потвърдил нежеланието на Киев да води мирни преговори с Москва, въпреки че е допуснал възможността да покани Русия „на така наречената мирна среща на върха“. 

„Но [това] е при условие, че страната ни е готова за справедливо уреждане на въпроса въз основа на „формулата на Зеленски“, т.е. на действителния ултиматум за капитулация, заложен в нея, което, разбира се, никога няма да се случи“, подчертава Захарова.

ТАСС припомня, че украинският президент Владимир Зеленски във видеообръщение пред участниците на срещата на върха на Г-20 през ноември 2022 г., представи така наречения мирен план от 10 точки, който не взема предвид позицията на Москва. По-специално става дума за пълното изтегляне на руските въоръжени сили от границите от 1991 г. и връщането на Украйна на контрола в „изключителната икономическа зона“ в Азовско и Черно море. 

Прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков впоследствие отбеляза, че изявленията на Киев за мирно уреждане се правят без да се вземат предвид съществуващите реалности, като Москва не вижда напредък в мирния процес около Украйна и затова ще продължи специалната военна операция

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!