Захарова предупреди за рискове при гласуването на руснаците в чужбина

от Лазар Лазаров

Ситуацията със сигурността на руските дипломатически мисии в неприятелски държави се влошава, като същевременно нараства рискът от провокации в чужди избирателни секции по време на гласуването на предстоящите президентски избори в Руската федерация. Това съобщи  официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова, предава Извести.

Тя подчерта, че един от ключовите въпроси по време на предстоящите избори е обезпечаването на сигурността на избирателните секции, които в по-голямата си част вече са създадени на територията на руски чуждестранни институции.

„Ситуацията със сигурността в руските посолства и консулства напоследък, както знаете, значително се влоши и предизвиква най-сериозните опасения“, добави дипломатът.

Това се дължи преди всичко на действията на недружелюбни страни. По-конкретно, демонстрации и други провокативни действия на поддръжници на режима в Киев, подкрепяни от Запада, продължават да се провеждат в руски чуждестранни институции.

По думите й се наблюдава и значително влошаване на отношенията със служителите на правоприлагащите органи в западните страни, които вместо да защитават дипломатическите мисии в съответствие с международното право, се отдават на угаждане на агресивни „активисти“, работещи за пари.

„Очевидно е, че по време на гласуването на руските президентски избори вероятността от провокации ще се увеличи многократно. Ние се опитваме да вземем предвид този фактор, когато планираме нашата работа, за да гарантираме безопасното изразяване на волята на руските граждани. Нашите дипломати правят всичко необходимо за това“, добави Захарова.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!