Захарова отговори на НАТО за „хибридните действия“ на Русия

Мария Захарова

НАТО отработва коалиционни действия срещу Русия в рамките на учението Steadfast Defender, а Алиансът се подготвя сериозно за „потенциален конфликт“ с руската армия, заяви говорителката на външното министерство Мария Захарова.

Но именно НАТО започна хибридна война срещу Русия във всички оперативни среди и във всички географски посоки. И не само хибридна – в конфликта около Украйна членовете на НАТО активно участват в реална военна конфронтация с нашата страна„, твърди тя.

Учението Steadfast Defender е най-голямото военно учение на алианса от 1988 г. насам. В него от януари до май ще участват над 90 000 представители на всички видове въоръжени сили от 31 държави от НАТО и Швеция. Ученията се провеждат в цяла Европа, по-специално в Обединеното кралство, Естония, Финландия, Германия, Гърция, Унгария, Латвия, Литва, Норвегия, Полша, Румъния, Словакия, Швеция и Естония.

Захарова се спря и на обвиненията на НАТО срещу Русия в злонамерена хибридна дейност. Тя ги нарече „дезинформация, раздухваща до степен на антируска истерия“.

Въпросното изявление беше публикувано от НАТО на 2 май. В него се казва, че Русия се е насочила към саботаж, кампании за дезинформация, киберзаплахи и насилие срещу държавите членки на алианса, пояснява RBK. Тогава НАТО обеща да реагира индивидуално и колективно, в тясна координация със страните от алианса, като използва и усъвършенства „инструментите, с които разполагаме, за да противодействаме на хибридните действия на Русия„.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!