Захарова коментира изключително тревожните новини от Армения за война с Азербайджан до дни

Мария Захарова

Изявлението на арменския премиер Никол Пашинян за заплахата от война с Азербайджан не е свързано с Русия, то е резултат от консултации между арменското ръководство и Запада. Това заяви на 19 март говорителят на руското външно министерство Мария Захарова.

Тя припомни, че Пашинян на среща с жители на района на Тавуш в Армения е казал, че война с Азербайджан може да започне в края на тази седмица, ако Ереван не направи компромис с Баку по въпроса за граничните села. КритичноБГ вече публикува новина по темата, която може да прочетете: ТУК

Докъде са стигнали новите куратори от Европейския съюз, НАТО и Вашингтон? Моля, обърнете внимание: това изявление по никакъв начин не е свързано с Русия. Това е изключителна компетентност на настоящите власти в Ереван и резултат от техните консултации със западняците“, написа тя в канала си в Telegram.

Пашинян каза по-рано същия ден , че може да избухне война между Азербайджан и Армения в края на седмицата, ако арменската страна откаже да обсъди въпроси за делимитация и демаркация на границата с Баку.

На 12 март експертът по проблемите на Близкия изток и Кавказ Станислав Тарасов в разговор с Известия отбеляза, че политиката на Пашинян спрямо Азербайджан е демагогия. Той отбеляза, че в края на февруари, след срещата на арменския външен министър Арарат Мирзоян с азербайджанския му колега Джейхун Байрамов в Берлин, проблемите в граничните зони на региона са започнали да ескалират

Преди това, на 18 февруари, Пашинян изтъкна ангажимента на Ереван и Баку към постигнатите по-рано споразумения . Преди ден той и азербайджанският президент Илхам Алиев се договориха да продължат преговорите по мирно споразумение.

На 5 октомври 2023 г. Пашинян подписа декларация за признаване на границите на Азербайджан . Той включваше и Нагорни Карабах. Това се случи след ескалирането на конфликта през 2023 г., когато Министерството на отбраната на Азербайджан пое контрола над региона на 19 септември и поиска пълното изтегляне на арменския военен персонал оттам.

Уважаеми читатели на КритичноБГ, призоваваме Ви да помогнете с дарение за сайта, за да можем да продължим неговата кауза.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!