Захарова клъвна Столтенберг

Официалният на говорител руското външно министерство Мария Захарова, известна с пиперливия си език заяви, че Русия използва есента и пролетта като оръжие срещу генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, използвайки тактиката на „сезонни обостряния“. Така тя коментира изявлението му в своя Telegram канал, че руският президент Владимир Путин използва зимата като оръжие срещу Украйна .

„Той [Столтенберг] няма представа, че използваме пролетта и есента като оръжие срещу генералния секретар на НАТО, използвайки тактиката на „сезонни обостряния“. И оставихме само лятото за себе си“, написа Захарова.

Столтенберг каза по време на речта си на 11 октомври, че руският президент използва зимата и падащите температури като оръжие в конфликта в Украйна. Генералният секретар на алианса отбеляза, че Русия възнамерява да атакува енергийната система и газовата инфраструктура на Украйна, а страните от НАТО трябва да предотвратят това, като увеличат подкрепата си за Киев. Думите му предават украински медии.

По-рано, на 9 октомври, ръководителят на външнополитическата служба на Европейския съюз (ЕС) Жозеп Борел обяви нарастваща несигурност по отношение на бъдещата финансова подкрепа за Киев от Съединените щати поради кризата в Конгреса и преодоляването на затварянето на правителството. Според него случващото се повишава отговорността на ЕС в подкрепата на Украйна.

Преди това, на 5 октомври, Владимир Путин каза, че без военна помощ от Запада Украйна ще издържи една седмица . Той уточни, че подобна ситуация с оръжейните резерви се развива в Европа, където самите политици казват, че са доставили на украинската страна цялата бронирана техника и боеприпаси, които са могли.

Други новини

© 2023 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

Този уеб сайт използва „бисквитки“ и други подобни инструменти, за показване съдържанието на сайта и подобряване на потребителското изживяване.. Приемам Прочети повече