Захарова към военния министър на САЩ: Заплашваш ли ни?

Мария Захарова

Изявлението на шефа на Пентагона Лойд Остин, че поражението на Украйна може да застраши пряк военен сблъсък между Русия и НАТО, е безумно и показва, че Вашингтон е агресорът.

Това заяви на 29 февруари официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова.

Министърът на отбраната на САЩ направи тава изявление по-рано през деня. Той отбеляза, че успехите на руската армия на фронтовата линия са обезпокоителни. Ако Киев бъде победен, Москва „няма да се спре“ на постигнатото, убеден е Остин, цитиран ог Известия.

„Това е пряка заплаха за Русия ли е или опит да се измисли оправдание за [украинския президент Владимир] Зеленски? И двете са безумни. Но сега във всеки може да види кой е агресорът – това е Вашингтон“, написа Захарова в канала си в Телеграм.

В същото време генералът от ВВС Антъни Котън, ръководител на Стратегическото командване на въоръжените сили на САЩ, заяви в четвъртък, че Пентагонът би искал Русия да се върне към преговорите по въпроси, свързани със стратегическата стабилност.

По-рано, на 26 февруари, френският президент Еманюел Макрон обяви възможността за изпращане на западни войски в Украйна . Думите му не бяха подкрепени в Париж. Възможността за изпращане на войници от западни държави беше отказана и в Полша , Чехия , Словакия , Швеция , Великобритания , Германия , Литва и Канада и други страни. Против се обяви и италианският външен министър Антонио Таяни . Освен това генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че няма такива планове.

Говорителят на Съвета за национална сигурност на Белия дом Адриен Уотсън заяви, че САЩ няма да изпращат войници в Украйна за участие в бойни операции. Президентът на САЩ Джо Байдън е уверен, че нов пакет от помощи ще помогне на украинските войски, ако Конгресът го одобри, добави тя.

Официалният представител на Кремъл Дмитрий Песков на свой ред подчерта, че пряк сблъсък между страните от НАТО и Русия не е в интерес на страните от алианса и те трябва да го осъзнават. Оценявайки риска от ескалация в случай на изпращане на войски в Украйна, той отбеляза, че в тази ситуация сблъсъкът между Русия и НАТО би бил неизбежен.

Източник: Известия.

Превод: КритичноБГ

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!