Захарова: Няма прозрачност за водата изхвърляна от АЕЦ „Фукушима“

Япония не проявява прозрачност по въпроса за изхвърлянето на вода от атомната електроцентрала „Фукушима“. Това заяви говорителят на руското външно министерство Мария Захарова на брифинг в рамките на Източния икономически форум, пише „Известия“.

„Ние, за съжаление, не виждаме никаква прозрачност, т.е. откритост, прозрачност, в действията на Токио“, отбеляза дипломатът. Според нея японските власти демонстрират рекламни трикове със закуски или обеди с риба, уловена „очевидно в тази изхвърлена вода“. Москва обаче знае каква е стойността на тези пиар акции.

Русия очаква Япония да обясни подробно всички аспекти на изхвърлянето на водите от авариралата атомна електроцентрала и да позволи мониторинг на качеството на водата, заключава тя.

На 7 септември „Росселхознадзор“ заяви, че няма следи от радиация в рибата, уловена в акваторията на Приморския край и Сахалинска област след изхвърлянето на водата от АЕЦ „Фукушима“. Експертите анализираха различни видове риба и морски дарове – камбала, минтай, треска, херинга, скумрия, както и кайма, консерви и други продукти.

На 1 септември експерти на японската енергийна компания Tokyo Electric Power за първи път регистрираха наличието на Тритий в океанските води в района на изхвърляне на вода от атомната електроцентрала. Изпускането на радиоактивна вода от АЕЦ „Фукушима“ в океана започна на 24 август. Според японския министър-председател Фумио Кишида японските власти са проверили предварително готовността на всички министерства и агенции в случай на възникване на непредвидени ситуации.

Захарова изтъкна, че международните екологични организации мълчат за изхвърлянето на радиоактивна вода от атомната електроцентрала. Тя припомни, че става дума за изхвърляне на близо 1,5 милиона тона радиоактивна вода, замърсена с Тритий, Въглерод-14, Калий-40, Стронций-90, Йод-129, както и изотопи на Цезий и Плутоний.

През март 2011 г. се случи аварията в атомната електроцентрала „Фукушима“, предизвикана от най-силното земетресение в историята на Япония и последвалото го цунами. Властите тогава спряха ядрената централа, като водата, използвана за охлаждане на повредените реактори, се натрупва в резервоари. Японските власти твърдят, че водата като цяло е чиста от радиоактивни вещества и съдържа само изотоп на водорода, известен още като Тритий.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!