Захарова даде кураж на министрите от НАТО: „Не спирайте с оставките“. Меракът им да си ходят да станел като вирус

Мария Захарова

След като министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба и един от най-доверените хора в правителството на Зеленски подаде оставка, той беше последван от своя шведски колега Тобиас Билстрьом на 4 септември.

Външният министър на Швеция не се ограничи само с подадената оставка на дипломат номер едно на държавата. Той обяви, че напуска мястото си в парламента и изцяло политиката.

Мотивите на Билстрьом не станаха известни, а само емоционалния му изблик.

В страницата си в Х, бившата социална мрежа Туитър той написа, че „със смесица от тъга и гордост“ бил информирал министър-председателя за решението си.

Независимо, че външният министър на Швеция не посочва причините заради които обяви окончателен край на политическата си кариера, слуховете твърдят, че това е в резултат на унищожителния удар на руснаците с ракети Искандер-М в Полтава, който причини най-големите загуби на украински войници и военни, както и на членове на НАТО от началото на войната, според военни наблюдатели.

Удареният учебен център, където бяха разположени десетки инструктори от страни от НАТО е бил буквално сринат в по-голямата си част.

Сградата е била пълна с войници и наемници, които се обучавали на нови шведски системи като ASC 890 AWACS (шведската версия на ERIEYE), които се очакваше да бъдат доставени на украинските ВВС.

Новините съобщават за над 600 убити и ранени, като много от тях са обучители от страни от НАТО като американци и шведи. Слуховете са, че на практика Швеция е загубила цялото си висше ръководство на системите за ранно предупреждение и контрол на SAAB Airborne Airborne (AEW и C).

Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова не пропусна да коментира с характерния си саркастиен стил ситуацията.

Тя заяви, че шефовете на всички дипломатическите отдели на НАТО трябва да подадат оставка, като по този начин ще последват далия пример преди това Дмитро Кулеба.

„Шведският външен министър Тобиас Билстрьом напуска поста си. Надяваме се, че в знак на солидарност с украинския си колега? Този флашмоб просто трябва да стане заразен в страните от НАТО“, написа Захарова.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!