Зад ъгъла ли е новата глобална финансова криза?

Спутник

Криза, фалит

На 5 август световните пазари бяха подложени на разпродажби поради опасенията, че САЩ може да се насочат към рецесия. Японските акции се сринаха до най-ниското си ниво от 37 години насам, европейските пазари се сринаха, а финансовите показатели в Близкия изток се понижиха на фона на нарастващото напрежение между Иран и Израел.

Sputnik потърси световни експерти, за да разбере дали скоро може да избухне нова финансова криза.

„Можем да видим ясни тенденции, а именно, че системните рискове в настоящата финансова и парична система се увеличават и сценарият от 2008 г. може да се повтори всеки момент“, заяви пред Sputnik Клаудио Грас, швейцарски експерт по икономика. „През последните 18 месеца вече сме свидетели на масово унищожаване на средната класа, особено в САЩ и Германия.“

Фабрицио Карминяни, професор по икономика в австралийския Университет на Южен Куинсланд, посочи, че макар засега да изглежда, че ситуацията не може да се сравнява с предишните световни финансови кризи, „разбира се, има общо отслабване на световната икономическа ситуация“.

„Твърде рано е да се подпишем под това дали е налице рецесия“, повтори Суранджали Тандон, доцент в Националния институт за публични финанси и политика в Индия. „Макар че това може да намали търсенето на акции, може да не е криза, освен ако не настъпи сериозен обрат в акциите на компаниите, базирани на изкуствен интелект.“

Паникос Деметриадис, бивш управител на Централната банка на Кипър, отбеляза, че пазарите са се сринали отчасти заради по-лошите икономически данни от САЩ.

„Пазарните участници се опасяват, че централните банки може би – за пореден път – изостават от кривата – твърде бавно намаляват лихвените проценти в условията на отслабващи икономически условия и повишена геополитическа несигурност“, каза той.

На въпроса дали светът е изправен пред глобална рецесия Марк Остуалд, главен икономист в ADM Investor Services International, отговори:

„Е, винаги имаме този постоянен риск от търговското напрежение породено от геополитическото напрежение преди всичко в Близкия изток и между Русия и Украйна. Но в момента, ако просто го погледнем чисто от гледна точка на икономическия цикъл в САЩ, това не е така“.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!