Макрон бил готов да подаде оставка за драма преди парламентарните избори

от Лазар Лазаров

Френският президент Еманюел Макрон води дискусия сред обкръжението си за възможността да подаде оставка от поста държавен глава, ако десницата спечели на парламентарните избори. Това съобщи на 11 юни френската радиостанция  Europe 1, позовавайки се на източник, предаде Известия.

Според събеседника на радиостанцията френският лидер е обсъждал евентуална оставка през последните седмици и темата не е табу.

„Оставката на президента не е табу. Да, днес трябва да обмислим всички сценарии. Той е готов да пожертва края на своя петгодишен мандат“, отбеляза източникът.

В същото време изданието отбелязва, че този вариант не бил много много предпочитаният от Макрон, но тази перспектива може да послужи като „драматизация на предстоящите избори“ в кампанията.

Като друг сценарий френският държавен глава обмисля съвместно съществуване във властта с партията „Национално събрание“, ако тя спечели парламентарните избори, така че „безопасно да се провали“ на президентските избори през 2027 г., се казва в материала.

На 11 юни политологът Вадим Трухачов в разговор с Известия заяви, че не вярва във възможността Макрон да подаде оставка. Въпреки факта, че рейтингът му клони към нула поради непопулярни решения и войнствени изказвания, френският лидер сега усеща възможността да стане първи в Европейския съюз, смята експертът.

„Преди това му пречеше [бившият германски канцлер Ангела] Меркел, после му пречеше [холандският министър-председател Марк] Рюте. Сега, когато Рюте отива в НАТО, Макрон има всички възможности да стане първият човек в селото на ЕС и да остане в тази роля поне една година “, отбеляза Трухачов.

Марин льо ПенВъв Франция партията на Марин льо Пен „Национално събрание“ получи 31,8% от гласовете на изборите за Европейски парламент (ЕП), докато партията „Ренесанс“ на Макрон беше подкрепена от едва 15,2% от електората. На 9 юни френският президент обяви разпускането на Националната асамблея и провеждането на предсрочни парламентарни избори. Тогава Льо Пен отбеляза, че членовете на нейната партия са „готови да поемат властта във Франция, ако хората им се доверят“. Тя добави, че решението на Макрон да разпусне парламента може само да бъде приветствано.

Според Николай Топорнин, доцент от катедрата по европейско право в МГИМО, директор на Центъра за европейска информация, партията на Макрон е загубила на изборите за ЕП заради социалната политика и непопулярните законопроекти. Политологът припомни закона за пенсионната реформа, както и закона, свързан с миграцията. Освен това той изтъкна недоволството на фермерите от зеления дневен ред.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

 

 

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!