Южна Африка отговори официално, дали ще покани Макрон на срещата на БРИКС

На френския президент Еманюел Макрон не е изпратена покана за срещата на върха на БРИКС, която ще се проведе в Южна Африка през август, заяви външният министър на страната Наледи Пандор на брифинг на 7 август.

„В този случай не са изпращани покани“, заяви високопоставеният дипломат.

Тя добави, че решението за покана на Макрон трябва да бъде взето от „страните от БРИКС и най-вече от Южна Африка, която е домакин на срещата на върха“.

Пандор подчерта, че иранският президент Ибрахим Раиси е бил поканен на срещата на върха.

През юни френският външен министър Катрин Колона заяви, че Макрон иска да бъде първият западен лидер, поканен на срещата на върха на БРИКС. Тя помоли южноафриканския президент Сирил Рамафоса да покани политика.

В началото на август индийският министър-председател Нарендра Моди заяви, че ще присъства лично на срещата на върха на БРИКС близо до края на август в Южна Африка. Той опроверга медийните съобщения за отказа на Моди да присъства лично на срещата на БРИКС.

Срещата на върха на алианса ще се проведе в Йоханесбург от 22 до 24 август. Руският външен министър Сергей Лавров ще представлява лично Русия в Южна Африка. Руският президент Владимир Путин ще участва в срещата на върха чрез видеоконферентна връзка.

Говорителят на руския президент Дмитрий Песков заяви, че това няма да попречи на руския държавен глава да участва пълноценно в разговорите.

БРИКС е междудържавно сдружение, което е основано през юни 2006 г. в рамките на Петербургския икономически форум с участието на икономическите министри на Бразилия, Русия, Индия и Китай. По-късно към него се присъедини Южна Африка.

Източник: Известия

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!