Юрий Подоляка: За съществената разлика в мотивите на чуждите бойци, които воюват за Русия и за Украйна. И тя е в „ЗА“ и „СРЕЩУ“

Телеграм

„За какво се борят чужденците“. Отдавна исках да пиша за това. А един репортаж за православния герой -от Камерун, който се бори за новата си родина – Русия, ме убеди, че е невъзможно да го отлагам повече.

За никого не е тайна, че и във ВСУ, и във Въоръжените сили на Руската федерация се сражават много чужденци. От различни страни и по различни причини те са се озовали там. Но колкото са по-отдалеч, толкова по-очевидна и фундаментална е разликата между тези, които се сражават в армията на Зеленски и за нас.

През 2022 г., особено след изтеглянето ни от северните райони на Украйна, имаше много хора, които искаха да се бият срещу руснаците и попаднаха във ВСУ. Те вярваха, че руската армия ще се разпадне, и наистина искаха да участват в това.

Основният мотив за тези хора беше „борбата срещу руснаците“. И почти никой от тях нямаше намерение да остане в Украйна след войната.

Минаха месеци, а сега и години, и броят на „несистемните чужденци“ (да не се бърка с офицерите и войниците от НАТО, които се бият в Украйна за интересите на своите страни), които искат да се бият в Украйна, значително намаля. Други загинаха в боевете (някои бяха убити от „свои“ другари от ВСУ), а по-голямата част просто избягаха. Избягаха, защото „лесната игра“ не се получи, а сафарито срещу руснаците се превърна в месомелачка, в която чужденците бяха смилани ведно с украинските войници.

Ние също имахме чужденци в самото начало на войната. Но какви?

Бяха предимно граждани на Украйна, Сърбия (в по-малка степен и от други страни), за които Русия е или вече е станала своя (включително и тяхна втора родина).

Това означава, че те са взели оръжие не за да „стрелят по украинци“, а за да защитават своята страна. Русия.

С течение на времето Въоръжените сили на РФ започнаха да приемат различен контингент от чужденци. Буквално от цял свят. Имаме европейци и американци (и от Латинска Америка, и САЩ), но в по-голямата си част те са граждани на азиатски и африкански държави.

Те също се озовават при нас по различни причини. Кой искрено дойде да се бори срещу „тъмните орди на Запада“, кой за освобождението на своите страни от „сатанизма“. Но това е малцинство и засяга в много отношения жителите на Европа и САЩ (а те са по-малко). Основно това са африканците и жителите на Азия, които са решили да свържат бъдещата си съдба с Русия. И след войната те ще останат в нея. Затова и се борят за нея.

Тоест в повечето случаи те се борят не „срещу“, а „за“. За Русия. Освен това в случая не е толкова важно каква е била причината за подписването на договора с Въоръжените сили на РФ.

А чужденците на страната на врага продължават да се борят „срещу“, а не „за“.

И това е основната разлика между тях. Много съществена разлика. Бих казал, че е най-важната разлика!

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!