Юрий Подоляка: Една от елитните бригади на ВСУ в Угледар е разгромена. Останалите имат часове за бягство

Юрий Подоляка

Гарнизонът на Въоръжените сили на Украйна в Угледар е в клещите на руските войски. Това е потвърдил съветникът на главата на ДНР Игор Кимаковски по телевизия „Първи канал“, пише РИА Новости.

Той допълва, че ситуацията с положението на украинските войници е много тежка, те са в сериозно затруднение, а очакваната ротация – да бъдат сменени със свежи попълнения, на пракитка вече е абсолютно невъзможна.

Както вече ви информирахме от КритичноБГ руските сили са навлезли в Угледар в късните часове снощи. И към този момент се водят ожесточени битки бежду жилищните кооперации между руснаците и украинците. Руские сили са още в покрайнините на града но напредват блок по блок, улица по улица към центъра на града.

„Според нашето разузнаване противникът вече изтегля основните групировки и се опитва да изтегли най-ударните си групи от Угледар“, каза съветникът на ръководителя на ДНР.

По думите му, обкръжаването на града от двете му страни от руските сили е много добър успех. По-рано, както вече писахме, известният руски блогър Юрий Подоляка публикува все още непътвърдена по това време от официалните власти информация, че украинците се опитват по най-бързия начин да изнеглят елитните си части, като оставят „пушечно месо“ от недообучени новобранци да ги прикриват с огън, докато бягат. 

„Ако продължим на запад, близо до река Кашлагач, нашите момчета са напреднали доста сериозно и на практика са взели под огнен контрол единствения път, който е останал за снабдяване на гарнизона (на ВСУ в Угледар – бел. ред.). Това е пътят към Богоявленка“, заяви съветникът на началника на ДНР.

Според него, в момента единственият изход за бягство на ВСУ остават второстепенните – черни пътища.

„И ако започне да вали, украинските въоръжени сили ще имат сериозни проблеми“, добави той, имайки предвид, превръщането на пътищата в кал, което ще затрудни бойните машини.

Юрий Подоляка отново коментира преди минути ситуацията с нахлуването на град Угледар от руските сили. По думите му, съвсем скоро всички пътища за изтегляне на ВСУ от града ще бъдат под контрола на руснаците. Времевият пояс, с който разполагат украинците за изтегляне се затваря. Освен това, според известният блогър, в Угледар се е намирала едно от елитните военни подразделения на ВСУ, като част от бойците вече са ликвидирани. Ето, какво написа още той:

„Угледарско направление в 17.00 ч. на 24.09.24 г.: групировката на ВСУ в Угледар в оперативно обкръжение…

Украинските провоенни канали оплакват своята 72-ра механизирана бригада, която „глупавото ръководство“ не извадило навреме от чувала (обкръжаването).

Така че информацията, че противникът е изтеглил през нощта от града основните сили на елитната си 72-ра бригада, за щастие не се потвърди. А съдейки по нашите източници, значителен брой бойци от тази бригада са били унищожени или пленени.

Освен това след овладяването и на последния път от Угледар към Богоявленка врагът няма добри начини за изтегляне без загуби.

Всичко останало ще бъде обстрелвано от нашите ПТУР (противотанкова управляема ракета), да не говорим за безпилотните самолети.

А денят започна с най-мощната ни въздушна и артилерийска подготовка, когато украински провоенни източници ги сравниха с изравняване със земята на всичко, което е останало от Угледар за две години боеве.

В същото време на противника беше нанесено мощно огнево поражение, което в крайна сметка доведе до пробив на нашата щурмова авиация към северозападните покрайнини на града, след което останалият гарнизон на ВСУ падна в огневаия чувал.

Така желанието да задържат всичко се превърна в разгром на една от елитните части на ВСУ, каквито у противника не са и останали много. И всичко това скоро може да намери отражение в сраженията на север, когато ще пробием отбраната на ВСУ в Богоявленка и Новоукраинка.

Логично е врагът да се опита да пробие от града още тази нощ, макар и със загуби. Те може да нямат и друг шанс.

Ние стискаме палци и се молим за момчетата“, заключва Подоляка.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Руснаците влязоха в Угледар! Водят се ожесточени битки в града. ВИДЕО

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

 

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!