Йотова: Териториалните планове изпратени в ЕК не отговарят на най-важното условие – да не се изоставят работниците

За съжаление, териториалните планове, които са изпратени на Европейската комисия не отговарят на Механизма за солидарен преход. Това каза пред журналисти вицепрезидентът Илияна Йотова преди откриването на националната научна конференция „Отец Неофит Рилски – духовност, просвета, култура“ в Югозападния университет „Неофит Рилски“ в Благоевград, по повод подготвяния вот на недоверие към правителството за политиката в сектор „Енергетика“, пише БТА.

„Не отговарят, защото с големи букви в този механизъм, който беше приет 2020 г., беше записано, че в плавния преход, който ще бъде подпомогнат с доста сериозни финансови средства от страна на Европейския съюз, нито един работник и нито един регион, забележете, няма да бъде изоставен“, заяви Йотова и допълни, че очевидно плановете, които България изпрати, не отговарят на това най-важно условие.

Дали ще има вот на недоверие или не, това решават колегите в Народното събрание“, коментира вицепрезидентът и уточни, че не е имала възможност да се запознае с мотивите за внасянето на вот на недоверие. „Но вероятно ще има такава дискусия, която ще завърши с гласуване, такава каквато е процедурата“, каза Илияна Йотова и обърна внимание, че за нея по-важен въпрос от вота на недоверие е това доколко и как държавата ще успее да помогне на българските енергетици и миньори.

Смятам, че това е наша обща отговорност“, изтъкна вицепрезидентът.

Други новини

© 2023 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

Този уеб сайт използва „бисквитки“ и други подобни инструменти, за показване съдържанието на сайта и подобряване на потребителското изживяване.. Приемам Прочети повече