Йордания разпръсква протестиращи, тръгнали към границата със Западния бряг

В петък йорданската полиция за борба с безредиците разпръсна със сила стотици пропалестински протестиращи, които се опитваха да достигнат граничната зона с окупирания от Израел Западен бряг, докато хиляди хора провеждаха антиизраелски демонстрации в цялата страна, съобщиха свидетели за Marketscreener. 

Йордания се опасява, че регионалното разширяване на насилието, произтичащо от войната между Израел и палестинската ислямистка групировка Хамас в Газа, може да има последици за самата нея, тъй като голям процент от нейното население са палестинци.

Йордания губи Западния бряг, включително Източен Йерусалим, в полза на Израел по време на войната в Близкия изток през 1967 г. , а палестинската територия е свидетел на нарастване на насилието между палестинците и израелските военни и заселници още преди избухването на конфликта в Газа.

Свидетели разказват, че полицията е използвала сълзотворен газ, за да спре около 500 демонстранти, които са стигнали до контролно-пропускателен пункт извън столицата Аман на магистрала, водеща към основен граничен пункт.

Министерството на вътрешните работи издаде забрана за провеждане на антиизраелски маршове в чувствителната гранична зона, където според него долината на река Йордан е затворена за протестиращи, но в други райони ще бъдат разрешени протести.

Избликът на арабски гняв срещу Израел заради обсадата и бомбардировките на Газа в отговор на агресивната трансгранична атака на Хамас също предизвика голям митинг в петък в центъра на Аман и в много от главните градове на кралството.

Няколко хиляди протестиращи в центъра на Аман скандираха лозунги в подкрепа на Хамас и поискаха правителството да затвори израелското посолство и да прекрати мирния договор с Израел от 1994 г.

В градовете Ирбид и Зарка хиляди излязоха по улиците със знамена на Хамас, като се заканиха да отмъстят на Израел и призоваха войнстващото движение, което управлява Газа, да увеличи ударите.

Израелското посолство, където ежедневно се събират протестиращи, отдавна е огнище на антиизраелски протести в моменти на размирици в палестинските територии.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!