Йемен извърши ракетна атака срещу Израел

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски!

Яхия Сария, говорител на управляващото в Северен Йемен шиитско бунтовническо движение Хутис, заяви в социалната мрежа X, че йеменските сили ще изстрелят ракети и дронове по израелските сили „в окупираните палестински територии“ в 12:00 ч. местно време. По-късно Министерството на отбраната на Йемен публикува видеоклип в платформата X, на който се твърди, че са изстреляни ракети „по цели на израелските сили в Палестина“.

Израелските сили за отбрана заявиха, че при атаките не е имало заплаха за израелските цивилни граждани, тъй като ракетите и дроновете са били прихванати над Червено море, съобщи The Times of Israel. Изданието твърди, че поне един от снарядите, изстреляни от йеменска територия, е паднал в йорданската пустиня.

На 31 октомври, Яхия Сария заяви, че хутите са извършили три серии от удари с безпилотни самолети, както и с балистични и крилати ракети срещу израелска територия. Той обеща, че Хутис ще продължи да „извършва по-добри ракетни удари и удари с дронове, докато израелската агресия не спре“. Според Яхия Сария ударите са започнали от началото на войната между Израел и Хамас на 7 октомври.

Хутис и ливанското движение Хизбула обявиха готовност за война с Израел още на 14 октомври. На 19 октомври разрушителят на американските военноморски сили USS Carney прихвана три крилати ракети и няколко безпилотни самолета, изстреляни от движението на хутите от Йемен. Ракетите могат да атакуват цели в Израел, заяви говорителят на Пентагона Патрик Райдър.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!