Йемен изстреля ракети, вероятно към Израел. Свали ги американски военен кораб

Военен кораб на американските военноморски сили е прихванал в четвъртък три ракети, които са били изстреляни от подкрепяните от Иран бунтовни хути в Йемен, движели са се на север и може би са били насочени към Израел, съобщи Пентагонът, пише Times of Israel.

Представители на САЩ съобщиха, че разрушителят на ВМС на САЩ USS Carney се е намирал в Червено море и е прихванал трите ракети.

Бригаден генерал Пат Райдър, прессекретар на Пентагона, заяви пред репортери, че три крилати ракети за наземно нападение и няколко безпилотни самолета са били изстреляни от силите на хутите в Йемен. Той каза, че те са били свалени над водата.

„Не можем да кажем със сигурност към кого са били насочени тези ракети и дронове, но те са били изстреляни от Йемен, насочвайки се на север покрай Червено море, потенциално към цели в Израел“, каза Райдър на брифинг в Пентагона.

Райдър заяви, че ракетите са били свалени, тъй като са „представлявали потенциална заплаха“ въз основа на посоката на полета им, и добави, че САЩ са готови да направят всичко необходимо, „за да защитят нашите партньори и нашите интереси в този важен регион“. Той добави, че САЩ все още оценяват каква е била целта.

Израелският новинарски канал 13 цитира анонимни израелски оценки, според които целта е била Израел.

Бунтовниците хути изразиха подкрепа за палестинците и заплашиха Израел по време на войната между Израел и Хамас. Лозунгът на подкрепяната от Иран групировка е „Смърт на Америка, смърт на Израел, проклятие за евреите, победа за исляма“.

Иран многократно е предупреждавал, че Израел може да бъде изправен пред по-широки заплахи, ако не спре войната си срещу терористите от Газа, започнала след терористичния акт на Хамас на 7 октомври, когато в южната част на Израел бяха убити 1400 израелци.

Върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменей предупреди във вторник, че „ако престъпленията на ционисткия режим продължат, мюсюлманите и съпротивителните сили ще станат нетърпеливи и никой не може да ги спре“.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!