Япония: Ако не се приемат нужните закони Изкуственият интелект ще предизвика войни и колапс!

Две топ японски компании предупредиха, че изкуственият интелект може да причини тотален колапс на социалния ред, пише Modernity.

Nippon Telegraph and Telephone (NTT) и Yomiuri Shimbun Group Holdings, най-голямата телекомуникационна компания в страната и с най-големия вестник, публикуваха съвместно манифеста AI.

В него те предупреждават, че ако нужното законодателство не бъде прието бързо в големите страни по света, изкуственият интелект заплашва да унищожи демокрацията и да провокира широко разпространени обществени вълнения.

Посочвайки програмите за ИИ, разработени от американските технологични гиганти, манифестът предупреждава: „В най-лошия сценарий демокрацията и социалният ред могат да се сринат, което да доведе до войни.

В манифеста се посочва, че подобна технология е предназначена да привлече вниманието на потребителите, без да зачита морала или точността (изрядността).

Ръководени от изследователи от университета Кейо, компаниите призоваха японското правителство да приеме нови закони за защита на изборите и националната сигурност от ИИ.

Медията припомня, че програми като системата Gemini AI на Google предизвикаха гняв, след като открито дискриминираха белите хора и в някои случаи ги изтриха напълно от историята.

 

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!