Си Дзинпин няма да се види с Байдън на Г-20 в Индия. Реши да не ходи

Китайският президент Си Дзинпин вероятно ще пропусне срещата на върха на лидерите на Г-20 в Индия следващата седмица, съобщиха за Ройтерс запознати източници от Индия и Китай.

Двама индийски служители – един дипломат, базиран в Китай, и един служител, работещ за правителството на друга държава от Г-20, заявиха, че премиерът Ли Цян се очаква да представлява Пекин на срещата на 9 и 10 септември в Ню Делхи. Говорителите на индийското и китайското външно министерство не отговориха на запитванията за коментар по темата.

Срещата на върха в Индия се разглеждаше като възможност, на която Си Дзинпин може да се срещне с президента на САЩ Джо Байдън, който потвърди присъствието си. Случаят е удобен момент, когато двете суперсили се стремят да стабилизират отношенията, влошени от редица търговски и геополитически напрежения. За последен път Дзинпин се срещна с Байдън в рамките на срещата на върха на Г-20 в Бали, Индонезия, през ноември миналата година.

Руският президент Владимир Путин вече обяви, че няма да пътува до Ню Делхи и вместо него на срещата ще изпрати външния министър Сергей Лавров.

Високопоставен правителствен служител от Индия, която е страната домакин тази година, заяви пред Ройтерс, че „сме наясно, че премиерът ще дойде„, на мястото на Си.

В Китай двама чуждестранни дипломати и един правителствен служител от друга страна членка на Г-20 също заявиха, че Си вероятно няма да пътува за срещата на върха. Източниците в Китай, двама от които заявиха, че са били информирани от китайски служители, заявиха, че не са наясно с причината за очакваното му отсъствие. Всички служители са информирали новинарската агенция при условие, че е запазена анонимността им, тъй като не са упълномощени да говорят пред медиите.

Очакванията за среща между Дзинпин и Байдън бяха подхранвани от потока от висши американски служители, които посетиха Пекин през последните месеци, включително пътуването на министъра на търговията Джина Раймондо по-рано тази седмица. Друга предстояща среща на високо равнище, на която двамата лидери ще разговарят лице в лице, е срещата на лидерите на Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество в Сан Франциско на 12-18 ноември.

Си Дзинпин, който през октомври миналата година си осигури трети мандат като държавен глава, осъществи няколко пътувания в чужбина, откакто Китай внезапно отмени строгия граничен контрол тази година, предизвикан от пандемията. Той присъства на срещата на лидерите на групата на БРИКС в Южна Африка миналата седмица.

Няколко срещи на високо равнище между страните от Г-20 в Индия преди самата срещата на върха бяха оспорени, тъй като Русия и Китай заедно се противопоставят на съвместните изявления, които включват параграфи, осъждащи Москва за военната интервенция в Украйна миналата година.

Си Дзинпин и индийският министър-председател Нарендра Моди проведоха разговор в кулоарите на срещата на БРИКС в Йоханесбург и обсъдиха намаляването на напрежението в двустранните отношения, които се влошиха след сблъсъците по общата им граница в Хималаите през 2020 г., при които загинаха 24 войници.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!