WSJ: Киев свършва ракетите Storm Shadow и SCALP след месец

До октомври Киев може да изчерпи британските Storm Shadow и френските SCALP. Това съобщи The Wall Street Journal на 29 август.

„В зависимост от нивото на разходите Киев може да изчерпи крилатите ракети Storm Shadow и SCALP-EG до октомври“, се казва в статията.

Изданието допълва, че Украйна се нуждае от ракети с голям обсег на действие ATACMS и крилати ракети Taurus. Според вестника страната се нуждае от подкрепа през следващите шест седмици, за да има реални шансове за пробив, който да промени хода на бойните действия.

По-рано, на 26 август, украинският министър на отбраната Олексий Резников заяви, че е оптимистично настроен по отношение на германските доставки на ракети с голям обсег „Таурус“ за Киев. Според него доставката на тези ракети за Украйна няма да се забави дълго време.

На 22 август украинският посланик във Франция Вадим Омелченко потвърди, че Париж е прехвърлил първата партида ракети SCALP на Киев. Той добави, че доставките ще продължат.

На 11 юли Париж реши да предаде на Киев ракетите SCALP. Според френския президент Еманюел Макрон страната ще помогне на Украйна да защити територията си.

На свой ред говорителят на Кремъл Дмитрий Песков нарече решението погрешно, но не засягащо хода на специалната операция за защита на Донбас. Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че решението на Париж е целенасочена стъпка към ескалация на украинския конфликт.

на 11 май Министерството на отбраната на Обединеното кралство потвърди предаването на крилати ракети Storm Shadow на Украйна.

Западните страни увеличиха военната и финансовата подкрепа за Киев в рамките на специалната операция на Русия за защита на Донбас, която продължава от 24 февруари 2022 г. Съответното решение беше взето във връзка с влошаването на ситуацията в региона поради нападенията на украински бойци.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!