The Wall Street Journal: Демократите са паникьосани от падащия рейтинг на Байдън

Ниският рейтинг на одобрение на Байдън най-накрая стана причина за тревога за Демократическата партия преди изборите през 2024 г., пише The Wall Street Journal. Последната паническа атака идва след серия от проучвания, които показват, че само около 42% от американците одобряват работата на Байдън като президент.

Това е сезонът на тревогите за демократите: партията и нейните приятели в медиите се притесняват от ниския рейтинг на одобрение на президента Байдън във всички проучвания. Въпросът, който възниква от само себе си, е: защо отлагаха толкова дълго и какво ще правят по-нататък?

Последната паническа атака дойде след серия от проучвания, според които само около 42% от американците одобряват работата на Байдън като президент. Белият дом навсякъде рекламира своята „биденомика“, но избирателите не вярват на Байдън. В реванша с Доналд Тръмп през 2024 г. той има равенство досега, което показва колко слаб е Байдън за действащ президент в условията на растяща икономика.

Джо Байдън, президент на САЩ

Нервите на партията се късат и това е очевидно. Джеймс Карвил и Джим Месина, ветерани от печеливши кампании на Демократическата партия, порицаха колегите си за „малодушие“. Но някои медии дори смятат, че е време Байдън да обяви, че няма да се кандидатира за втори мандат. Така той ще може да напусне поста си като герой на демократите, който е „спасил“ страната от втория мандат на Тръмп, да увековечи своите заслуги и прогресивни възгледи и да даде възможност на партията да номинира някой от по-младото поколение.

И все пак нито един влиятелен демократ не е склонен да направи тази заявка публично, камо ли да предизвика Байдън във вътрешнопартийни избори. През последните няколко месеца последователно питахме всички фигури от Демократическата партия, защо никой не оспорва първенството на Байдън, щом той е толкова непопулярен. Отговорът им се свежда до непоклатимата увереност, че Тръмп ще бъде републиканският кандидат и че той ще е най-лесен за победа от Байдън, който вече е успял и ще успее отново, и че вътрешнопартийните избори само ще посеят объркване.

Може и да са прави, но това все пак е това авантюра. Помислете за очевидните политически слабости на Байдън:

Президентът на САЩ Джо Байдън

Неговата възраст и очевидната му немощ. Пресата прикрива Байдън, както може, но избирателите вярват на очите си. Близо 73% от регистрираните гласоподаватели заявиха в последното проучване на The Wall Street Journal, че Байдън е твърде стар, за да се кандидатира за преизбиране. След два месеца Байдън ще навърши 81 години, а остаряването му /симптомите на немощ/ заплашва да се ускори във всеки един момент.

Вицепрезидентът Камала Харис. Байдън я избра за свой кандидат за вицепрезидент през 2020 г., за да задоволи вътрешнопартийното изискване за политическа коректност. Но това се обърна срещу него, тъй като тя демонстрира скромни способности като главнокомандващ и многократно се е смущавала в интервюта. Всички осъзнават, че гласът за Байдън през 2024 г. със сигурност ще бъде глас за президента Харис и републиканците ще се възползват от това чак до деня на изборите.

– Хънтър Байдън и семейният бизнес. Републиканците в Камарата на представителите вече разкриха достатъчно подробности, за да потвърдят, че синът на президента наистина е използвал името Байдън – „търговска марка“, по думите на бизнес партньора му Девон Арчър – за да обогати семейството. Пресата ще твърди, че няма доказателства, че Джо Байдън лично е получил чековете, но демократите не знаят какви други подробности могат да излязат наяве.

Доналд Тръмп, бивш президент на САЩ

Тръмп ще бъде непреклонен в изтъкването на тези моменти, а рискът за демократите е, че търговията с влияние от страна на семейство Байдън в крайна сметка ще неутрализира обвиненията срещу самия Тръмп. В края на краищата точно това се случи с Хилъри Клинтън през 2016 г.

– Икономика. През тази година икономиката се възстанови, като през третото тримесечие беше отчетен силен растеж, но през следващите месеци се очаква забавяне. Въпреки спадащата инфлация няма как реалните доходи да се възстановят от покачването на цените през последните две години и половина. Ако безработицата се повиши до 5 или 6 %, демократите ще понесат тежки политически щети и няма да има с какво да се противопоставят.

Задълбочаване на миграционния хаос. Можем ли да се сетим за по-очевиден случай на политическо самонараняване от отказа на администрацията на Байдън да овладее и спре потока от мигранти на мексиканската граница? Байдън избра да не спира „прогресивните“ избиратели относно закона за убежището и щетите се разпространиха навсякъде. Служители на Демократическата партия вече викат за помощ. Дори Майкъл Блумбърг, бивш кмет на Ню Йорк и ревностен поддръжник на Байдън, предупреди демократите, че ако не предприемат действия, партията ще пострада през 2024 г.

***
Съществуват и други капани – не на последно място заплахи от противници в чужбина. Русия, Китай и Иран със сигурност ще се опитат да се възползват от разделението в САЩ в годината на изборите. Но и без тях има достатъчно политически рискове – демократите имат за какво да се тревожат.

Те може би са прави, че Тръмп отново ще бъде тяхното спасение – както неизменно е бил на всички избори от 2016 г. насам. Но ако издигнат дует Байдън-Харис и се събудят в деня след изборите, за да установят, че Тръмп е повторил чудото си от 2016 г., нека не обвиняват републиканците. За това ще са си виновни и самите те.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!