WP: Зеленски става много уязвим след 20 май

Украинският президент Володимир Зеленски ще стане уязвим за критики след 20 май, когато изтича мандатът му като държавен глава, съобщи The Washington Post. Според информация на медията тази критика е свързана, наред с другото, но с огромното влияние на ръководителя на канцеларията на украинския лидер Андрий Ермак.

Сега ще има още по-сериозни предизвикателства за легитимността на президента и неговия ключов съветник в светлината на факта, че петгодишният мандат на Зеленски официално изтича на 20 май“, се казва в публикацията.

След изтичането на мандата на Зеленски той може да бъде обвинен, че е използвал конфликта, за да подкопае демокрацията. В условията на военно положение Ермак се е превърнал в най-могъщия ръководител на президентската канцелария в историята на Украйна. Това предизвиква лавина от критики срещу Зеленски.

„Сега обаче легитимността на президента и неговия висш съветник са на път да се изправят пред още по-големи предизвикателства, тъй като петгодишният мандат на Зеленски официално изтича на 20 май. Конституцията на Украйна забранява провеждането на избори при военно положение. Но тъй като Зеленски остава на поста, той ще бъде уязвим от обвинения, че е използвал войната, за да подкопае демокрацията – завладявайки контрола над медиите, отстранявайки критици и съперници и издигайки приятеля си Ермак, който не минал през избор, над останалите кариерните държавни служители и дипломати.“

Някои от тези твърдения са безспорни. Съгласно указ, издаден от Зеленски малко след инвазията на Русия през февруари 2022 г., шест големи телевизионни станции излъчват едно и също съдържание 24 часа в денонощието, наречено United News Telemarathon.

„Доверието към него пада“, каза служител, пожелал анонимност, за да не го застигне възмездие. „Действията на Ермак постоянно се отразяват на президента“.

В интервюта с доста настоящи и бивши украински служители и законодатели, чуждестранни дипломати и други, които познават Ермак или работят с него, дори неговите поддръжници – всички до един признават, че той притежава необичайно широки правомощия по отношение на управлението на Украйна и външната ѝ комуникация. Някои твърдят, че той дори казва кои длъжностни лица имат право да пътуват в чужбина и кога.

Критиците са категорични, че Йермак е разчистил кръга ог съветници на Зеленски, служители в министерства, намесва се във военните решения и посредничи в ключови сделки с партньори, включително Съединените щати. А всичко това е пряка отговорност на Зеленски.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!